latinica  ћирилица
04/12/2017 |  15:11 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Радончић и Никшић нису оптимисти

Предсједници СББ-а Фахрудин Радончић и СДП-а Нермин Никшић рекли су данас, након састанка комесара ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана са лидерима политичких странака у БиХ, да нису оптимисти када је ријеч о европском путу БиХ с обзиром на стање у земљи.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Радончић је рекао новинарима у Сарајеву да је састанак био врло директан, да је Хан дао велики импулс да ствари крену напријед, али да он лично није оптимиста, с обзиром на стање у БиХ.

"Говорио сам о раду параобавјештајних служби, притиску на јавне сервисе, злоупотреби обавјештајних служби и полиција, а то су стандарди европског пута које нико не спомиње. Спомињу се само акцизе", истакао је Радончић.

Он сматра да је данашњи састанак резултирао тиме да је људима из Брисела много јасније шта се дешава у БиХ.

Никшић је рекао да су представници ЕУ тражили од учесника састанка да се уозбиље.

"Пред нас су поставили три кљична питања - рурална стратегија, буџет БиХ и акцизе. Не дјелим њихов оптимизам. Цијеним да период пред нама неће резултирати позитивним помацима. Могуће да и постоји већина која ће да изгласа законе о акцизама, али је већ данас, на основу овог састанка, било јасно којим путем идемо", рекао је Никшић.

Он је навео да је од земаља региона на упитник најдуже одговарала Црна Гора – четири мјесеца и 22 дана, Хрватска три мјесеца, а Србија два мјесеца и седам дана.

"БиХ 9. децембра пуни годину дана од када смо добили упитник. Сигуран сам да ћемо напунити тих годину дана и да неће бити одговора на упитник, а самим тим је упитна додјела кандидатског статуса. Што се тиче актуелне власти не треба очекивати било каве помаке, једино нам ЕУ може да поклони кандидатски статус, као што су мимо реда примили апликацију", каже Никшић.

Извор: СРНА