latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:28 ⇒ 05/12/2017 | 09:40 | Аутор: РТРС

Хан у Сарајеву: Статус кандидата није бесплатан ручак (ВИДЕО)

Комесар Европске уније за проширење Јоханес Хан разочаран је напустио БиХ и поред убјеђивања предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да ће одговори на више од 3.200 питања из Упитника Европске уније бити комплетирани до краја године.
Хан у Сарајеву - Фото: Screenshot
Хан у СарајевуФото: Screenshot

Поручио је да без комплетирања Упитника, усвајања сета закона о акцизама и стратегија о руралном развоју и енергетици, неће бити разматран кандидатски статус БиХ.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да састанак са европским комесаром није донио никаво рјешење и да су и даље отворена питања упитника и акциза.

Одмах по доласку у Сарајево изненађење за Јоханеса Хана, чекао је 15 минута да се појави Денис Звиздић у заказано вријеме.

За разлику од Звиздића лидери парламентарних странака нису каснили.

Током двочасовног састанка показали су све политичке разлике на шта је Хан одговорио да не може он да обезбиједи кандидатски статус БиХ.

- У овом тренутку нисмо баш нешто напредовали. Све док нема одговора на Упитник, ако нема усвојеног сета закона о акцизама, ако нема усвојене Стратегије за рурални развој..., једноставно, ја не вјерујем ни у шта. Понављам, нема времена за било какве изговоре, категоричан је Хан.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да око неких питања из Упитника нема сагласности, попут питања колико има становника или да ли је БиХ опредијељена за НАТО.

Поновио је да Српска не признаје резултате пописа и да је јасно опредијељена за војну неутралност.

Усвајање Стратегије руралног развоја БиХ могуће је само као комбинација ентитетских стратегија –додао је Додик.

- Састанак је био потпуно нефункционалан и није донио никаква рјешења. Није јасно манифестована ни већина за сет закона о акцизама, ни опредјељење да се консензуом дође до упитника, рекао је Додик.

- Ми 9. децембра пунимо годину дана како смо добили Упитник и сигуран сам да неће бити одговора . Тиме је упитно добијање кандидатског статуса, каже Нермин Ниукшић, предсједник СДП-а БиХ.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица пренио је комесару Хану став странке да неће подржати сет закона о акцизама упркос чињеници да је потписник Реформске агенде и дио владајуће коалиције на нивоу БиХ.

- Ја сам изнио став СДС-а да су акцизе за нас неприхватљиве, јер када смо потписивали Агенду нигдје нисмо видјели обавезу да се усвоје акцизе односно повећање цијене нафте, додао је Говедарица.

СББ-ов Фахрудин Радончић није дијелио оптимизам Дениса Звиздића. Отворено је европском комесару говорио о параобавјештајном дјеловању , злоупотреби ОБА и пристисцима на јавне сервисе:"Мислим да је данашњи састанак резултираио тиме да је људима много јасније шта се дешава у БиХ."

Усвајање сета закона о акцизама доминирало је током боравка комесара Хана у Сарајеву.

Један од начина да акцизе буду усвојене јесте да то уради Дом народа ПС БиХ гдје постоји делегатска већина, по скраћеном поступку на сједници у четвртак.

Потом би сет тих закона по хитној процедури био упућен у ПД ПС БиХ.

А да ли у том Дому постоје 22 руке за усвојање закона о акцизама, то ни Хан данас није могао да утврди.