latinica  ћирилица
04/12/2017 |  19:50 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Јемен- Жестоки сукоби након убиства Салеха

Сукоби и ваздушни удари интензивирани су у Сани, престоници Јемена, гдје су барикаде на путевима, а тенкови распоређени у многим улицама, саопштиле су вечерас УН.

Цивили су блокирани и прекинуте су хуманитарне испоруке намирница од виталног значаја за становништво, укључујући гориво и воду, наводи исти извор.

Жестоки сукоби воде се око дипломатског подручја у близини сједишта УН, а суспендовани су летови хуманитарне помоћи, саопштиле су УН након апела да се прекину сукоби како би се могла испоручити помоћ.

"Ескалација сукоба пријети да потпуно обустави базичне услуге, које ионако једва опстају. Те услуге већ су озбиљно поремећене", наводи се у саопштењу и додаје да су се сукоби проширили и на друге провинције.

Ројтерс наводи да су у граду блокирани путеви, а у многим улицама постављени су тенкови. То је довело до обуставе пружања хуманитарне помоћи становницима Сане.

Ситуација је синоћ била још много тежа. Према подацима МК Црвеног крста, током ноћи је због појачаних борби у главном граду Јемена, погинуло је 125 особа, а 238 рањено.

Извор: Агенције