latinica  ћирилица
05/12/2017 |  08:57 | Аутор: РТРС

Одбрана ће инсистирати да генерала Младића прегледају српски љекари

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића кога је Хашки трибунал неправоснажно осудио на доживотни затвор, рекао је да борба за генерала Младића мора бити настављена и да ће одбрана и даље инсистирати на томе да генерала Младића прегледају српски љекари.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

"Одбрана је тражила да се скине имунитет медицинском особљу притворске јединице како бисмо могли да их тужимо за погрешно лечење генерала Младића. То како они раде јасно се види у медицинским документима које смо једва добили од њих, а у свакој нормалној земљи то се зове несавесно лечење и подлеже озбиљним тужбама са озбиљним последицама", истакао је Дарко Младић.

Према његовим речима, питање здравља генерала Младића, у овом тренутку, најхитније је због тога што је више независних љекара, укључујући и љекаре у Трибуналу, установило да је он "у највишем могућем ризику од тога да му се понови мождани удар до могућег смртног исхода".

Дарко Младић је навео да су хашки љекари одбијали да породици доставе медицинску документацију, иако "имају обавезу да то учине одмах након прегледа љекара и дијагностике".

"Нама су тек у октобру дали снимке главе, направљене у марту, из којих се види неколико битних ствари. Пре свега, ти снимци нису направљени како струка налаже, неки су рађени без употребе контраста, што их чини `мутнијим` него што објективно могу да буду. Наши стручњаци су проценили да је то направљено с циљем прикривања степена оштећења у мозгу", рекао је Дарко Младић на конференцији за новинаре у Москви.

Он је истакао да су врхунски српски љекари који су погледали тај снимак установили да је генерал Младић имао нове мождане ударе и да би хитно требало одредити степен оштећења.

"Хашки лекари беже од тога и дан-данас", навео је Младић, преноси "Спутњик".

Према његовим ријечима, Хашки трибунал тиме не само да крши законе Србије и међународно право, него и своја сопствена правила.

"То је моменат где ми видимо потребу да једна светска сила као што је Руска Федерација, која има велики утицај у Савету безбедности УН, постави питање како је могуће да се на овај начин крше стандарди међународног права и права на лечење људи&хеллип;", нагласио је Дарко.

Он је оцијенио да Трибунал, можда, не види више потребу да генерал Младић живи даље, пошто су изрекли пресуду коју су жељели, а за коју су сви "знали да је написана и прије него што је генерал Младић био пребачен на суђење".

Дарко Младић додао је да се без обзира на то борба за генерала Младића мора наставити, да би добио право да се брани, да се лијечи и да каже истину о догађајима на простору бише Југославије.

"Тиме доприносимо не само међународном праву, него и трајном и одрживом миру у региону&хеллип; Међутим, изгледа да је некоме био план да остави експлозивну смешу на Балкану да би можда у неком будућем периоду могао да направи неке озбиљне конфликте на тлу Европе, што ми сматрамо да је био вероватнији план Трибунала него оно што је записано у оснивачким документима да кажњавају починиоце злочина у рату на просторима бивше Југославије", рекао је Дарко Младић.

Посланик Државне думе Русије и предсједник Друштвеног комитета за одбрану генерала Младића Павел Дорохин назвао је осуђујућу пресуду генералу Младићу политизованом, неоснованом, пристрасном и неправедном.

Он је подсјетио и да је Министарство спољних послова Русије више пута истицало политизованост Хашког трибунала за бившу Југославију.

"Ми смо видјели да је Трибунал покушавао да сву кривицу за те или друге злочине свали на српски народ, на његово војно-политичко руководство", нагласио је Дорохин.

Он је изнио податке да је за догађаје у БиХ до данас осуђено 128 људи, од којих су 91 Срби.

"Укупно су осуђени на 758 година затвора и има још шест пресуда на доживотну казну затвора. Хрвати су осуђени на 166 година, а муслимани на 41 годину. Фактички, сви руководиоци Србије, Републике Српске и Републике Српске Крајине прошли су кроз Трибунал", истакао је Дорохин.

Према његовим речима, такав став Хашког трибунала, који ускоро завршава са радом, провоцира тензије и међусобно неповјерење на територији бивше Југославије.

Дорохин је подсјетио и да је Трибунал прије извјесног времена одбио да пусти генерала Младића на привремено лијечење у Русију, иако је руска страна припремила сву потребну документацију као гаранцију Владе Русије.

"То видимо као још један доказ пристрасности Хашког трибунала и његовог непоштовања људских права", рекао је Дорохин, подсјећајући да је Суд остале затворенике пуштао на лијечење.

Према његовим ријечима, то се у Москви оцјењује као "наставак политике двоструких аршина".

"Пред нама су сада два задатка. Први је да се спаси живот и сачува здравље генерала, пошто је он познати српски патриота и познати пријатељ Русије и човјек који је све урадио да заштити своју земљу. Други задатак је заштитити његова права као човјека, како током судског засједања не би било повреда и како би била изречена праведна пресуда", нагласио је руски посланик.

Дорохин је навео да све чињенице којима располаже показују да кривица није доказа и додао да одбрана сада спрема жалбу, која мора бити поднесена у року од 45 дана.

Он је навео да ће нови састав судија бити измијењен, пошто од 1. јануара по одлуци Савјета безбједности УН Хашки трибунал за бившу Југославију престаје да постоји, а послије тога разматрање жалби прелази на Механизам за међународне кривичне судове.

"Став Русије и њен утицај би могли да имају одређену улогу када је ријеч о ангажовању заиста објективних судија, како бисмо након разматрања жалбе на првостепену пресуду добили пресуду која неће бити толико пристрасна као што је била првостепена", истакао је Дорохин, додајући да Русија може да стави и вето на нови избор судија ако посумња у њихову објективност.

Дорохин је рекао да је током сусрета у августу генералу Младићу поклонио црвену кравату са логом Комунистичке партије Русије, коју је генерал Младић носио приликом изрицања пресуде.

"Тада сам га замолио да, ако хоће, пошаље одређени знак, сигнал Русији уколико рачуна на подршку Русије и руског друштва. И као што сте могли да видите, он ју је ставио", изјавио је Дорохин.

На конференцији за новинаре коју је организовала новинска агенција "Росија севодња", говорила је и директор Центра за проучавање савремене балканске кризе и члан Комитета за одбрану генерала Ратка Младића Јелена Гускова, а путем видео-моста обратио се и адвокат Драган Иветић, бранилац некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.

Извор: Срна