latinica  ћирилица
05/12/2017 |  09:26 | Аутор: РТРС

Вучић: Одлична сарадња Србије и Српске корисна свим грађанима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија гдје год може помоћи Републици Српској, са којом има одличну сарадњу, те изразио задовољство јер због тога корист имају грађани и Србије и Српске.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

"Ми припадамо истом народу и да говоримо једни о другима било шта лоше - било би врло лоше за наш народ и у томе нећу да учествујем", каже Вучић, подсјетивши да постоји стереотип да је "/предсједник Републике Српске Милорад/ Додик крив за све, а Вучић му помаже".

Он је напоменуо и да јавно каже када год мисли да се интереси Србије разликују од интереса Републике Српске.

"Наше је да имамо најбоље односе са Републиком Српском", истакао је Вучић за Телевизију "Хепи", оцијенивши и да су "људи сити граница на Дрини, које је Милошевић постављао Караџићу, и неких других сукоба и ствари".

Одговарајући на питање да ли Додик својом политиком компликује ситуацију у Србији, Вучић је рекао да добро зна шта је интерес Србије, а да вјерује да и Додик размишља о интересима Републике Српске.

"Где год можемо да помогнемо, помоћи ћемо. Али у рушењу било чега на Балкану, где ми можемо да уђемо у проблем... рећи ћу - све што можемо да помогнемо, помоћи ћемо, али у томе не учествујемо", навео је Вучић.

На питање зашто је Додик у Београду када у Србију дође неки државник из свијета, Вучић је подсјетио да је Додик у Београду када се обиљежавају одређени важни догађаји, а да није ријеч о билатералним посјетама.

Он је напоменуо да је Додик био у Београду када и руски предсједник Владимир Путин у вријеме када је била велика парада и обиљежавање ослобођења Београда.

"На то је наравно позван и Милорад Додик. А зашто да не буде позван? Ваљда је нормално да буде позван, ваљда то треба да похвалите, ваљда треба да се поносимо добрим односима Србије и Српске", истакао је Вучић.

Када је ријеч о изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о Косову и Метохији, пријетњи ратом и ситуацију у Рашкој, Вучић је навео да је Изетбеговић изнио своја надања, што није наивно.

"Да сам ја Бакир, никада не бих причао о независном Косову. Он је говорио и о томе да уколико би Република Српска покушала да учини оно за шта се он већ нада да ће бити признато и прихваћено Косову, уколико би неко други то покушао противно његовим интересима, онда би он заратио", подсјетио је Вучић.

На константацију да је бивши лидер Бошњака Алија Изетбеговић "оставио БиХ у аманет" садашњем турском предсједнику Реџепу Ердогану и да лидери у региону увијек изаберу неку "велику" државу која им је заштитник, Вучић је упитао када је он рекао да оставља Србију у аманет неком странцу.

"Србија је остављена у аманет грађанима Србије, они су носиоци суверенитета у овој земљи", поручио је Вучић.

Извор: Срна