latinica  ћирилица
05/12/2017 |  11:19 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Тегелтија-Бундало: Уговор о кориштењу донације Владе Србије (ВИДЕО)

У Новом Граду и Костајници, начелници општина потписали су са министром финансија Републике Српске Зораном Тегелтијом споразум о додјели грант средстава Владе Србије.
Тегелтија у Костајници - Фото: РТРС
Тегелтија у КостајнициФото: РТРС

Донаторска средства намијењена су општинама у Републици Српској и федералним општинама у којима живи већинско српско становништво. Од укупних донираних 5,5 милиона евра за 16 општина у Српској и пет у ФБиХ, за Нови Град и Костајницу издвојено је по 50.000 евра. У Новом Граду кандидовали су два пројекта из области образовања, а у Костајници три пројекта из области инфраструктуре.

Из донаторских средстава Србије за општину Нови Град издвојено је 50.000 евра. Кандидована су два пројекта из области образовања - санација школе у Блатни, гдје ће бити промијењена столарија и изграђено спортско игралиште и реконструкција школе у Радомировцу која је изграђена прије скоро једног вијека. За обнову ове школе биће извдвојено 77.000 марака.

Ученик Основне школе у Радомировцу Игор Овука каже да би желио да у учионици буде лијепо и топло, те да имају нове прозоре.

Учитељица Бојана Болта каже да су услови у овој школи лоши и да она није погодна за извођење наставе. Истакла је да се, ипак, сви труде да реализују наставни програм.

Реализација ових пројеката потврђена је потписивањем споразума са ресорним министарством. У радовима, општина Нови Град учествује са 18.000 марака.

Начелник општине Нови Град Мирослав Драча рекао је да је најпотребније санирати кров, што подарзумијева његову комплетну промјену, затим улаза, а гради се и прилаз за инвалидне особе: Осим тога гради се анекс објекта гдје ће бити котловница, а биће и ново гријање у школи, те промијењена столарија.

Педесет хиљада евра донаторских средстава из Србије стиже и у Костајницу. Новац је намијењен за асфалтирање Улице Партизански пут, сеоског пута у селу Грдановац, као и за изградњу јавне лед расвјете у насељу Бришевци.

Мјештанка Улице Партизански пут Данијела Гак нада се да у тој улици више неће бити блата, ни вода по коловозу.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да имају сву потребну документацију, те да ће након протокола у сарадњи с Министарством финансија одрадити свој дио посла и утрошити намјенски средства. Он истиче да су ово значајна средства за општину и да су захвални Министарству.

Ресорни министар Зоран Тегелтија истакао је да је овај пројекат први пут одобрен, а да ће Влада имплементирати средства. Додао је да је и раније било различитих пројеката сарадње влада Србије и Српске, али не и појединачних за локалне заједнице.

Министар је навео да је у разговорима двије владе речено да ће и у наредној години бити одређен дио средстава која ће бити намијењена локалним заједницама.

Тегелтија је поручио да ће Фонду солидарности Српске бити упућен приједлог да се поново размотри захтјев општине Костајница за помоћ привредним субјектима, који су претрпјели штету у поплавама 2014. године.