latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:27 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Дигитална рестаурација 10 култних српских филмова

Десет остварења, српских филмских класика, биће дигитално рестаурирано и приказано у наредних годину дана у оквиру пројекта "Вип Кинотека", најавили су на конференцији за новинаре директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и генерални директор компаније Вип мобиле Дејан Турк.
Дигитална рестаурација 10 српских култних филмова - Фото: nezavisne novine
Дигитална рестаурација 10 српских култних филмоваФото: nezavisne novine

Први филм који је рестауриран у оквиру пројекта Југословенске кинотеке и компаније Вип мобиле је остварење "Ко то тамо пева" Слободана Шијана, снимљен 1980. у продукцији "Центра филма".

Турк је најавио да ће Шијанов филм бити приказан 14. децембра у Кинотеци, а затим и широм Србије на бесплатним пројекцијама.

Представници Кинотеке и Випа нису данас жељели да открију остале наслове, али је Пантелић поменуо да су у питању филмови Живојина Жике Павловића, Горана Марковића, Живка Николића, Срђана Карановића.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић поздравио је сарадњу Кинотеке и компаније Вип на очувању богате и вриједне филмске баштине, оцијенивши то као одличан примјер корпоративне друштве одговорности. Он је примијетио да Кинотека агилно, са пуно ентузијазма и полета обавља своју мисију и позвао и друге компаније да слиједе примјер Випа и улажу у културу.

Вукосављевић вјерује да ће свих 100 српских филмова који су прије годину дана добили статус културног добра од великог значаја, међу којима је на првом мјесту "Ко то тамо пева", бити дигитализовано и приказано новим генерацијама.

Министар је примијетио да смо "тихо и брзо ушли у област дигитализације" важне за очување културног насљеђа и његову промоцију најширој публици и додао да су за 2018. годину обезбиједили повећање средстава за дигитализацију.

Турк је истакао да ће пројектом "Вип Кинотека" сачувати филмове уз које су генерације одрастале и које ће гледати и "дјеца наше дјеце" и омогућити и новим генерацијама да уживају у значајним филмским остварењима уз врхунски квалитет слике и тона.

Пантелић је оцијенио да пројекат "Вип Кинотека" представља почетак новог живота култних остварења наше кинематографије и подсјетио да је, када је ступио на дужност директора Кинотеке, обећао да ће дигитална рестаурација српских филмских класика бити приоритет.

Пројектом "Вип Кинотека" обухваћено је 10 филмова снимљених од 1967. до 1993. године.

Извор: Танјуг, Независне новине