latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:58 | Аутор: РТРС

Писма Грете Гарбо откривају колико је била усамљена

Колекција писама америчке глумице шведског поријекла Грете Гарбо, која ће се ускоро наћи на аукцији, откривају колико је ова најенигматичнија звијезда Холивуда била усамљена.
Грета Гарбо (Фото: MGM) -
Грета Гарбо (Фото: MGM)

Грета Гарбо, која је била дистанцирана од медија, упркос огромној слави, све до смрти 1990. године остала је велика мистерија.

Колекција њених 36 писама, написаних између 1930. и 1940. године приказују „усамљену и изоловану жену“, преноси Би-Би-Си. Писма ће у продају 12. децембра пустити лондонска аукцијска кућа „Сотби“.

У писмима, које је Гарбо писала блиским пријатељима у Шведској, описивала је своју депресију и како је живот на Беверли Хилсу жељела да замијени за шведску природу.

„Посљедњих неколико дана овдје су тако сиви и доста размишљам о Тистаду. О љетима тамо када пада киша и када нас обузима та чудесна меланхолија“, написала је Гарбо у једном од писама.

Глумица се жалила и да је у Холивуду скоро увијек сама и да често разговара сама са собом. „Возим се на плажу и шетам и то је увијек чудесно. Али то је то“, написала је у писму упућеном Марији Вахтмајстер, шведској грофици 1939. године.

Филмска дива је писала и како је разочарана измјенама направљеним у филму "Жена са два лица" у коме се посљедњи пут појавила на великом екрану, 1941. године.

Чувена Грета Гарбо снимила је 28 филмова и била је позната као „божанство“, али и као велики пустињак - одбијала је да даје интервјуе, аутограме, да се појављује на премијерама и да одговара на писма обожавалаца док је живјела на Беверли Хилсу.

Након што се пензионисала, као 30-годишња жена, преселила се у Њујорк и живјела сама у апартману на Менхетну. Никада се није удавала, нити је имала дјецу.

Почетна цијена њених писама, у којима описује детаље живота у Холивуду, а која су чували њени пријатељи, процијењена је на 15.000 до 20.000 фунти.

Извор: Танјуг