latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:08 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Дан послије Хана; БиХ све даље од кандидатског статуса за Европску унију

Како је кренуло, БиХ кандидатски статус за чланство у Европску унију задуго неће добити. Закон о акцизама, питања из Упитника, само су дио великог камена на којем су запели бх. политичари. Иако Република Српска у већини испуњава своје обавезе, БиХ кочи.
БиХ - Фото: илустрација
БиХФото: илустрација

Европска комисија и земље чланице дубоко су забринуте недостатком напретка у провођењу неопходних реформи у БиХ.

Шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк казао је да није тренутак за свађе и расправе, те указивање на кривце и на то који политичар блокира европске процесе у БиХ, већ је неопходно остварити напредак.

Неопходно је, истиче, постићи минимални консензус у доношњу одлука које ће осигурати резултате у том погледу и у томе је кључ, а не у свађама.

Вигемарк је указао да БиХ мора имати у виду да Србија и Црна Гора напредују на свом европском путу, Хрватска је већ чланица и питање је шта ће се десити када БиХ буде окружена земљама чланицама ЕУ.

О томе чини се не размишљају бх. полтичари, јер је БиХ Упитник Европске уније са тачно 3.242 питања званично уручен у децембру 2016. године, а иако су представници власти тада обећали да ће на њих одговорити у року од шест мјесеци, година дана је прошла, а ова земља потребних одговора нема.

Занимљиво је да су државе у окружењу много ажурније.

Број питања у Упитнику као и период његовог испуњавања, разликује се од државе до државе. Међутим, иако је Упитник за Хрватску имао више питања од БиХ, 4.560, на њих су одговорили за три мјесеца. Србија је за два мјесеца одговорила на 2.483 питања, док је Црна Гора за четири мјесеца одговорила на 2.178.

Јоханес Хан, комесар Европске уније за проширење, утврдио је да се БиХ налази на критичној тачки свог европског пута, те да се налази на прекретници.

"Занимљиво, иако се БиХ није помјерила са мртве тачке када су реформе у питању, од мене је затражено да јој осигурам повлаштен статус. Вјерујте, статус кандидата није бесплатан ручак" рекао је Хан, који је отишао разочаран из ове земље.

Сличног расположења био је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је казао да је састанак са Ханом био депримирајући и нефункционалан, те да у БиХ није показано ништа осим декларативних залагања.

"Састанак је био потпуно нефункционалан и није донио никаква рјешења. Није јасно манифестована ни већина за сет закона о акцизама, ни опредјељење да се консензусом у БиХ дође до Упитника Европске комисије", оцијенио је Додик.

Додик је навео да се видјело да БиХ нема концентрисану власт на заједничком нивоу, нити парламентарну већину, те да је криза власти и институција општа. Нагласио је и да треба бити реалан, јер одговори на Упитник морају да имају политички консензус.

Ову причу коментарише и дипломата Ана Тришић Бабић, која каже да на овакав начин БиХ никад неће приступити Европској унији.

"Политичари траже да им се нешто поклања. Па БиХ је до сада много тога поклоњено. Ни једној земљи се није гледало толико кроз прсте. Сада Европској унији, БиХ ствара проблеме, јер нема никакав статус, осим апликације за статус кандидата", објашњава Тришић Бабић.

Она додаје да је и та апликација била преко кољена.

"Европска унија је заиста у том тренутку показала одговорност према БиХ. Од ње је тражено да се потпише реформска агенда, то је урађено, али даље се није помакло", наводи Тришић Бабић.

С друге стране, тврди она, Република Српска испунила је све захтјеве и задатке из реформске агенде, који су се такође нашли и на сједници Народне скупштине.

"И закон о акцизама је везан за реформску агнеду. Сада чујемо опозиционе политичаре из Српске који су у власти на бх. нивоу како говоре да акцизе нису биле помињане када је тражена од њих реформска агенда, а коју су и сами тада иницирали у Сарајеву, тражећи да се потпише на врло непринципијелан начин, притом имајући у виду комплексност организације БиХ", подсјећа Тришић Бабић.

Она каже да је Хан још раније написао јасно писмо лидерима у БиХ, да је за приступ БиХ у Европску унију неопходно да се усвоји закон о акцизама, међутим, они су се на то, чини се, оглушили.

"Нажалост није први пут да европски званичници одлазе разочарани из БиХ. Није Хан први. Свима је већ у Европи и међународној заједници јасно какво је стање у БиХ. Људи нам прилазе отворених руку, имају своје јасне захтјеве, понуде, објашњења, али БиХ стоји у мјесту" оцјењује Тришић Бабић.

Додаје да је у Републици Српској све што је било у договору са Европском унијом, а тиче се реформске агенде, испоштовано.

"БиХ јесте конплексна земља, али ништа мање или више него Белгија, која је успјела да испуни своје обавезе. Све је јасно", наводи Тришић Бабић.

Бојана Милаковић/РТРС