latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:43 ⇒ 06/12/2017 | 09:28 | Аутор: РТРС

Цвијановићева: Српска подржава наставак ИПА Јадранског програма (ВИДЕО)

Сарадња институција осам земаља и реализација више од 100 пројеката – најбољи су показатељи да је ИПА Јадрански програм прекограничне сарадње оправдао сврху, истакла је по повратку са завршног скупа у италијанској Аквили, премијерка Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Навела је да Српска подржава наставак овог програма, како би се и у наредном периоду обезбиједила подршка Европске уније за финансирање сличних пројеката.

- Ријеч је о квалитетном програму који је омогућио приступ разним пројектима од туризма, екологије, предузетништва, омладинске пролитике, здравства, до инфраструктуре, а у контексту прекограничне сарадње, истакла је Цвијановићева.

Истакла је да је важно да су учесници свих осам земаља које су чланице програма изразиле јаку подршку наставку програма.

- Они сматрају да програм треба бити настављен и самим тим да буде препознат у наредном буџетском периоду ЕУ. Овај програм осим конкретних пројеката има и снажну политичку димензију, потиче сарадњу земаља и регија западног Балкана, уз подршку италијанске регије Абруцо и наравно Европске комисије, додала је премијерка Српске.

- Осим што су се на завршној конференцији разматрали ефекти цјелокупног програма, сам догађај био је везан за још једну значајну тему а то је исправно коришћење европских средстава без злоупотреба, али исто тако и јачање законодавства и институционалних капацитета земаља на сузбијању финансијских и пореских превара уопште, закључила је премијерка Српске.