latinica  ћирилица
07/12/2017 |  08:38 | Аутор: РТРС

Европска комисија има план за укидање роминга између ЕУ и Западног Балкана

Европска комесарка задужена за дигиталну политику Марија Габријел објавиће на самиту у Бугарској у мају 2018. године план за укидање роминга између ЕУ и земаља Западног Балкана. Комесарка је истакла да не може да каже када ће роминг бити укинут, подсјећајући да се на нивоу ЕУ о томе преговарало десет година.
Укида се национални роминг - Фото: РТРС
Укида се национални ромингФото: РТРС

Габријел је за портал EURACTIV.com рекла да ће представити детаљан сет мјера на састанку о проширењу забране наплате роминга у ЕУ на Србију, Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину. На томе тренутно раде правни савјетници Европске комисије, објавио је 6. децембра бриселски портал.

Бугарска, која 1. јануара преузима шестомјесечно ротирајуће предсједавање ЕУ, 17. маја 2018. биће домаћин самита ЕУ-Западни Балкан у Софији.

У ЕУ се од 15. јуна не наплаћује роминг и грађани Уније могу широм блока да зову, шаљу поруке и претражују интернет на својим мобилним уређајима по истој цијени као да су код куће.

Ипак, комесарка је истакла да не може да каже колико би времена могло да прође прије него што споразум о укидању роминга између ЕУ и западнобалканских земаља ступи на снагу.

"Заиста ми је важно да не распламсавам очекивања која нису изводљива и реална. ЕУ је за то требало десет година ... Треба да останемо мирни и урадимо то веома озбиљно јер су очекивања у региону огромна", казала је Марија Габријел.

Европска комесарка за дигиталну економију и друштво је рекла и да ће "веома брзо" објавити "још најмање два веома конкретна пилот пројекта" у области дигиталне политике на Западном Балкану али није прецизирала о којим је пројектима или којој земљи ријеч.

Преговори о укидању роминга у ЕУ потрајали су цијелу деценију због неслагања између телекомуникационих компанија, које су страховале за свој бизнис, чланица ЕУ и европосланика.

Очекује се да телекоминикационе компаније, које су се противиле и укидању роминга у ЕУ, додатно узнемире планови за проширење забране наплате роминга на земље ван ЕУ.

Извор: Блиц