latinica  ћирилица
07/12/2017 |  09:09 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Исламске земље осуђују Трампову одлуку о Јерусалиму

Одлука предсједника САД Доналда Трампа да Јерусалим призна као престоницу Израела изазвала је осуду и жестоке реакције муслиманских земаља широм Блиског истока.
Јерусалим - Фото: Screenshot
ЈерусалимФото: Screenshot

Предсједник Индонезије Јоко Видодо, лидер најмногољудније муслиманске земље, осудио је одлуку САД да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Палестинска исламистичка група "Хамас" позвала је на нову интифаду - устанак против Израела, након одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим за израелску пријестоницу, пренијели су локални медији.
Лидер "Хамаса" Исмаил Ханије је током говора у Гази рекао да би Палестинци требало да раде на новој интифади, "да би се супротставили непријатељима ционистима".

Палестински предсједник Махмуд Абас је одлуку о признавању Јерусалима за главни град Израела оцијенио као "жалосну" и додао да је Јерусалим "вјечна пријестоница Палестине".

Би-Би-Си је раније данас пренио да се очекују протести Палестинаца на Западној обали и у Појасу Газе.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће са руским предсједником Владимиром Путином разговарати о одлуци предсједника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.
"Настављам телефонске разговоре због Трампове изјаве о Јерусалиму, не само са лидерима исламских држава већ и са западним државама и римским папом. Разговараћу о томе и са господином Путином, јер то није тема која се тиче само муслимана, већ свих", рекао је Ердоган на митингу пред присталицама у Анкари уочи лета за Атину, гдје се данас налази у званичној посјети.

Он је додао да ће САД "згазити одлуку УН о Јерусалиму од 1980. године коју још нико није нарушио", преноси "Спутњик".

"Неразумљиво је шта је Трамп желио овом одлуком. Он сада испуњава улогу миксера који узбуђује цијели регион. Јерусалим је свето мјесто за муслимане, хришћане и Јевреје. Овакав корак је посебан за овај региона - попут упаљене шибице. Лидери покрета не треба да распирују конфликт, већ да успоставе мир. Ако Трамп сматра да је тако јак, и самим тим у праву, онда гријеши. 'Јак' не значи 'у праву'", додао је Ердоган.

Трамп је синоћ саопштио своју одлуку да призна Јерусалим за престоницу Израела. Он је потписао документ о пресељењу америчке Амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

Ова одлука наишла је на осуду многих свјетских званичника.

Извор: Агенције