latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:53 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Умјетност прављења пице на Унесковој листи свјетског насљеђа

Умјетност прављења напуљске пице уврштена је данас на листу свјетског насљеђа заједно са иранском игром у којој се јашу коњи и холандским вјетрењачама, саопштено је из Унеска.
Пица - Фото: ТАНЈУГ
ПицаФото: ТАНЈУГ

Ова организација УН уписала је напуљску вјештину "пицаулио" на листу Нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Италија је претходно образложила да вјештина припремања подлоге за пицу и њеног печења спада у културну и гастрономску традицију ове земље.

Традиционална напуљска пица има релативно танку кору, осим ивице, која се током процеса печења надува попут гуме бицикла.

Ова пица се пече искључиво у зиданој пећи на дрва и има двије класичне верзије: маринара (парадајз, бијели лук, оригано и уље) и маргерита (парадајз, моцарела, уље и босиљак).

Прва пица маргерита направљена је 1889. године у част краљице Маргерите, која је тада била у посјети Напуљу. Ова пица има боје италијанске заставе - црвену, бијелу и зелену.

Унеско је уврстио на листу и иранску игру чоган и вјештину управљања вјетрењачама и воденим млиновима у Холандији.

У свјетско насљеђе уврштена је и традиционана вјештина прављења чамаца на индонезијском острву Јужни Сулавеси, као и кулинарска традиција нсима из афричке земље Малави.

Кулинарска вјештина уважена је и уношењем на листу турске кафе, медењака са сјевера Хрватске и грузијске традиционалне методе производње вина квеври.

Извор: Срна