latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:16 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Ченгић: У току пресељење ДНК лабораторије у Хаг

У току је пресељење ДНК лабораторије Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ из БиХ у Холандију, тако да један период неће бити ДНК анализа, рекла је Срни портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.
Институт за нестале особе - Фото: РТРС
Институт за нестале особеФото: РТРС

Ченгићева је рекла да ће пресељење, о којем је ИЦМП обавијестио Институт за нестала лица БиХ, трајати одређен период.

"База крви породица несталих налази се у ДНК лабораторији ИЦМП-а и они су до сада радили ДНК анализу", рекла је Ченгићева.

Она је рекла да је, захваљујући њима, до сада идентификовано више од 15.000 посмртних остатака жртава из протеклог рата у БиХ.

"Измјештање ДНК лабораторије ИЦМП-а неће закочити наш рад. Ми ћемо узети коштане узорке из посмртних остатака које пронађемо или које смо већ пронашли и слаћемо их у Тузлу, али само један период неће бити ДНК налаза", појаснила је Ченгићева.

Она је истакла да је најважнији циљ Института за нестала лица БиХ да се пронађу и идентификују посмртни остаци несталих лица у БиХ и предају породицама ради сахране.

Савјет министара, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је 9. новембра ИЦМП да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло би изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих лица из БиХ у наредних пет мјесеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупјети овај процес због слања коштаних узорака у холандски град, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је тада упозорио да се тиме отвара проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих лица из БиХ, те заштите података чланова породица несталих.

Извор: СРНА