latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:23 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

У Станарима свечано отворен Дом здравља (ВИДЕО/ФОТО)

Станари су добили нови објекат Дома здравља. Средства за уређење просторија и набавку опреме и намјештаја, у износу од 250.000 КМ, обезбиједила је општина.
Дом здравља у Станарима - Фото: РТРС
Дом здравља у СтанаримаФото: РТРС

У новом Дому здравља боље услове имаће и љекари и пацијенти. Тренутно раде три тима породичне медицине, служба стоматологије и лабораторија, а ускоро ће у функцију бити служба хитне медицинске помоћи и неке специјалистичке службе.

- Трудили смо се да набавимо сву опрему која је прописана правилником Министарства и највећим дијелом успјели смо у томе, а током овог мјесеца стићи ће и остатак - каже Александар Панић, директор Дома здравља.

Средства од 250.000 КМ за уређење зграде, која је раније припала ЕФТ руднику и ТЕ, за намјештај и опрему обезбиједила је општина Станари. Наставиће, кажу, да улажу и у наредној години.

- Општина Станари је планирала у 2018. да сноси трошкове партиципације. Дакле, оне додатке које пацијент треба да плаћа, планирано је да плаћа општина - навео је Душан Панић, начелник општине.

Свечано отварање Дома здравља у Станарима

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић рекао је да је ова локална заједница препознала развијено здравство као једну од претпоставки за опстанак и развој заједнице и друштва.

- Подршка општине Станари развоју здравства заиста је велика, а са оваквим објектом не могу да се похвале ни веће локалне заједнице - рекао је Богданић.

Из пројекта Свјетске банке, ресорно министарство финансирало је реконструкцију и доградњу бројних амбуланти у Српској. Дио новца био је предвиђен и за Станаре, али пројекат није реализован због спора који Станари и Добој воде око бивше зграде Дома здравља.