latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:12 ⇒ 08/12/2017 | 10:34 | Аутор: РТРС

Сагласност Владе Српске да се споразум Србија-БиХ упути у даљу процедуру

Влада Републике Српске усвојила је информацију о Споразуму о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија - БиХ за 2016. годину између Европске уније, Владе Србије и БиХ.
Сједница Владе Републике Српске (фото:vladars.net) - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике Српске (фото:vladars.net)Фото: РТРС

Влада је сагласна да овај споразум упути у даљу процедуру, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Министарство финансија задужено је да у координацији са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу обавијести Министарство финансија и трезора БиХ о том закључку. Министарство финансија задужено је да редовно информише Владу Српске о даљем провођењу активности везано за примјену ИПА два Програма прекограничне сарадње Србија - БиХ 2014-2020. године.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о приједлогу за једногодишње продужење Оквира развојне помоћи УН у БиХ 2015-2019.

Влада подржава све активности које имају за циљ даље унапређење сарадње институција Републике Српске и агенција УН у БиХ, те активности надлежних институција Српске да се, у складу са својим надлежностима, укључе у програмирање и реализацију заједничких радних планова УН за наредни период, уз пуно и обавезно поштовање уставних надлежности Републике Српске.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Закона о гасу, којим се уређује начин организовања и обављања енергетских дјелатности у сектору природног гаса, као и надлежности републичке Регулаторне комисије за енергетику.
Законом се уређују услови за уредно, квалитетно и сигурно снабдијевање купаца природним гасом, приступ тржишту природног гаса, као и права и обавезе учесника на тржишту, заштита купаца, те надзор над спровођењем овог закона и друга питања од значаја за уређивање сектора природног гаса.

"Разлози за доношење закона садржани су у потреби потпунијег и прецизнијег уређења ове материје, с циљем побољшања и подизања стандарда услуга и конкурентности на унутрашњем тржишту природног гаса", саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада је на данашњој сједници разматрала и информацију о сарадњи на реализацији пројекта изградње биорафинерије за производњу целулозног етанола на територији Републике Српске.

У вези са овом информацијом, Влада је донијела рјешење о давању сагласности на Протокол о сарадњи на реализацији пројекта и овластила министра индистрије, енергетике и рударства за потписивање тог протокола.

Изградња биорафинерије планирана је у Семберији, у којој према процјенама има ресурса за производњу целулозног етанола.

По основу боравишне таксе лани је у Републици Српској наплаћено 1.049.05350 КМ, што је за 63.338 КМ или шест одсто више него у 2015. години, када је износило 985.714 55 КМ, подаци су Министарства финансија.

Од укупног износа уплаћених средстава, општинама и градовима у којима је основана туристичка организација, као и самим туристичким организацијама општина/градова дозначено је 819.86532КМ, док је Туристичкој организацији Републике Српске дозначено 229.18818 КМ, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске, која је усвојила данас извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2016. години.

На основу приказаних података у последње три буџетске године се дисциплина трошења средстава прикупљених по основу боравишне таксе, као јавног прихода повећала.

Влада Републике Српске именовала је вршиоце дужности чланова Управног одбора /УО/ Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, до окончања поступка јавне конкуренције.

УО Фонда солидарности има 15 чланова, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

То тијело именује и разрјешава Влада, на приједлог надлежног министарства и након спроведеног поступка јавне конкуренције, на период од четири године.

Управни одбор благовремено информише Владу о неправилностима уоченим у поступку праћења одобравања средстава Фонда и предлаже начине њиховог превазилажења, даје сагласност на одлуке директора Фонда, активно учествује у креирању мјера и активности којима је циљ обезбјеђивање средстава за рад Фонда, усваја Пословник о раду Фонда, те учествује у промоцији активности Фонда и врши остале послове утврђене статутом.

Органи руковођења и управљања Фонда солидарности јесу директор и управни одбор.

Влада Српске је у име Републике Српске оснивач Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о извјештају Канцеларије УН за борбу против наркотика и криминала /УНОДЦ/ за БиХ о провођењу Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака /ЦИТЕС/, те истакла да не може прихватити овај извјештај УНОДЦ-а и да представници Српске више неће учествовати у овом пројекту.

Указујући на неправилности у раду Канцеларије УНОДЦ у Сарајеву, Влада Српске сматра неприхватљивим да се извјештајем УНОДЦ, путем домаћих консултаната, међународна стручна јавност свјесно и намјерно доводи у заблуду.

Влада Српске истиче да не прихвата одговорност за неизвршавање, или пропуштање, предузимања мјера у овој области у ФБиХ, Брчком и заједничким институцијама, те због тога не може прихватити ни овај извјештај УНОДЦ за БиХ, којим се констатује да је основна препрека потпуној примјени ЦИТЕС конвенције и других релевантних конвенција недостатак законодавног оквира на нивоу БиХ, јер је ова област у искључивој надлежности ентитета.

Влада је саопштила да предузима све неопходне мјере у спречавању и борби против кријумчарења заштићених дивљих животиња и биљака у складу са Уставом, прописима Републике Српске и међународним инструментима.

Став Владе је да се, како би се постигли што бољи резултати, сарадња са свим међународним организацијама и њиховим представницима, мора вршити професионално и транспарентно.

Извор: СРНА