latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:55 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Производи из Српске имају мјеста на тржишту Словеније (ВИДЕО)

У Меркатор маркете у Словенији могли би бити пласирани производи из Републике Српске и за то постоји обострана воља, рекао је директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић.
Привредници - Фото: РТРС
ПривреднициФото: РТРС

Република Српска има квалитетне производе који могу да задовоље захтјевно тржиште Словеније, сагласни су произвођачи из Српске. Меркатор је преузео 83 филијале од Конзума које су некада биле њихове.

Иако привредници желе да се њихови производи нађу на полицама Меркатора, поручују да би дошло до сарадње није довољно да се само врати име Меркатор у БиХ, већ је неопходно да се врати и стари партнерски однос који су некада имали.

Истичу да је разговор са представницима словеначке фирме позитиван помак ка будућој сарадњи. Ћорић је нагласио да је најбитније да је ријеч о квалитетним производима, да постоје брендови који су препознатљиви и да се у наредном периоду ради на томе да производи из Републике Српске постану бренд на простору Словеније.

Он је појаснио да су данашњем састанку присуствовали представници предузећа из Српске која су већ присутна у Словенији и који могу пренијети своја искуства.

Заступник Меркатора Бањалука и Меркатора БиХ из Сарајева Петер Заврл поручио је да се Меркатор вратио у БиХ што се види по купцима, радњама и асортиману који ће се појачавати у зависности од потреба купаца.

- Меркаторова комерцијална политика је била што више производа са микрорегије, гдје филијала постоји, а онда мултинационално. Има великих прилика и за мале добављаче. Наш пројекат је "волимо домаће" - додао је Заврл и појаснио да они желе да што више производа из БиХ буде на Меркаторовим полицама у Словенији, за разлику од ситуација која је била прије десетак година.

Истакао је да је Меркатор преузео 83 филијале од Конзума које су некада и биле Меркаторове, те да у БиХ имају око 1.250 запослених, да број није смањиван, већ је било и додатних запошљавања.

Коментаришући пословање преосталих пословница Конзума у БиХ, Заврл је навео да се нада да ће почети боље да ради.

Директор продаје у бањалучкој Витаминци Перо Марић појаснио је да није довољно да се само промијени, односно врати име Меркатор у БиХ, ако се не врати и стари партнерски однос који су некада имали.

- Надамо се да ће до тога доћи, вјерујемо у нову управу Меркатора. Добили смо и увјерење да ће нам дати могућност да роба из Српске и БиХ буде на полицама Меркатора у Словенији - додао је Марић.

Он је истакао и да је дио старих дуговања Конзума остао, али да је износ занатно смањен у односу на прије пола године, као и да Меркатор редовно измирује новопристигле фактуре.