latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:08 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Николић, Мао: Кинеско-српски односи одличан примјер сарадње

Кинеско-српски односи представљају одличан примјер сарадње у оквиру иницијативе "16 плус један", оцијенили су предсједник Националног савјета Владе Србије за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић и делегација кинеског града Нантонг из провинције Ђангсу.
Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

На састанку у Београду оцијењено је да Кина и Србија настављају да граде добре односе на свим нивоима, о чему свједочи и потписивање неколико споразума између двије земље на недавно одржаном самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе у Будимпешти, те да је Кина један од најважнијих партнера Србије.

Мао Сјаопинг, који је предводио делегацију кинеског града Нантонг, истакао је значај стратешког партнерства, а данашњи састанак сматра потврдом наставка иницијативе "Један појас, један пут", саопштено је из Националног савјета.

- Жеља нам је продубљивање односа двије државе у области инфраструктуре, пољопривреде, телекомуникација, културе, туризма, а посебно смо заинтересовани за унапређење сарадње кинеских и српских градова - навео је Мао.

Он је додао да је жеља да се механизам сарадње успоставњен на нивоу двије државе примијени и на локалном нивоу, што би омогућило више заједничких пројеката.

У саопштењу се наводи да ће Национални савјет наставити да пружа апсолутну и недвосмислену подршку наставку унапређења економских односа двије државе, као и сарадњи кинеских провинција и локалних власти у Србији.

Извор: СРНА