latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Новаковић: Сарадња отвара пут ка репертоару опере и балета

Потписивање протокола о дугорочној сарадњи Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду важан је корак ка стварању услова да у будућности бањалучки театар у редован репертоар уврсти захтјевне сценске форме, као што је опера или балет, рекао је Срни директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Новаковић је навео да ће протокол, чији је циљ да позоришта обезбиједе реципрочна гостовања, омогућити да у Народном позоришту Српске публика гледа оперу, балет или концерт филхармоније.

"Ове захтјевне позоришне форме ми, као драмско позориште, немамо. Овим уводимо озбиљну причу да два национална позоришта сарађују праволинијски", рекао је Новаковић.

Он је истакао значај подршке Министарства просвјете и културе Српске и Министарства културе и информисања Србије, чија је улога посредника веома важна, јер долазак опере у Бањалуку изискује велика средства.

"Долазак опере у Бањалуку подразумијева и долазак више од 120 извођача. Само њихов смјештај изискује средства која ми не можемо имати ни у примисли. Зато је од великог значаја да овакви пројекти имају подршку институција", рекао је Новаковић.

Он је напоменуо да ће гостовања великих позоришних форми из Београда бити прилика да позориште у Бањалуци, осим да публици понуди да прошири видике у умјетности, корак по корак крене да подиже ниво културне подлоге.

"На основу тога, ми треба да градимо темеље неког будућег проширења сценске понуде и тај процес који је незаустављив. Претпоставке су већ ту, само је питање тренутка када ће се то десити да Народно позориште, осим драме, има и неке друге облике сценског извођења, као што је опера или балет", рекао је Новаковић.

Тиме би, додао је он, Република Српска добила на озбиљности, а Народно потзориште било озбиљна национална институција.

Новаковић је навео да Народно позориште Српске има 26 "живих" представа, које свијетла образа може представити публици у Београду.

"То нам није проблем, али јесте изазов, нарочито глумцима да се појаве пред захтјевном и већ профилисаном београдском публиком и позоришним критичарима", рекао је он.

Осим тога, каже Новаковић, протокол предвиђа и размјену редитеља, глумаца, те ће омогућити да се помјере границе оквира и увођења нових стилова у позоришну умјетност.

Новаковић и управник Народног позоришта из Београда Дејан Савић потписали су јуче у Бањалуци протокол о дугорочној сарадњи ова два позоришта.

Извор: СРНА