latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:59 | Аутор: РТРС

Богданић: Чланови Управног одбора Фонда солидарности радиће без накнада

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да ће вршиоци дужности чланова Управног одбора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству тај посао обављати волонтерски.
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС - Фото: СРНА
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РСФото: СРНА

Богданић је рекао да је на сједници Владе Српске данас усвојен оснивачки акт Управног одбора Фонда солидарност.

"То је довољно за почетак рада Фонда, а у наредном периоду изабраћемо и стручне комисије", рекао је Богданић новинарима у Станарима.

Он је навео да ће комисије бити добро припремљене јер ће опредјељивати даље лијечење и на тим пословима биће ангажовани еминентни стручњаци.

"Када је ријеч о Управном одбору трудили смо се да заступимо цјелокупно подручје Републике Српске. Отежавајућа околност је што чланови Фонда немају надокнаду и морало се водити рачуна да их бирамо из установа или појединце који могу сами да сносе трошкове пута који неће бити мали", рекао је Богданић.

Што се тиче примјене кубанске вакцине "цимавакс", Богданић је рекао да је она регистрована, а даља примјена зависиће од њених ефеката.

Он је навео да вакцина тенутно није на терет Фонда здравственог осигурања и да пацијенти морају плаћати пуну цијену.

"Ако се покаже да она дјелује добро као што је то представљено онда ћемо у будућности видјети како даље", рекао је Богданић.

Богданић је навео да ће ресорно министарство платити дио трошкова Фонда за дијализне услуге приватној компанији "Фрезенијус", али, уз услов да ова компанија смањи цијену услуга и уведе квалитетнију дијализу, што је, како наводи, и договорено.

У наредном периоду све дијализе су ХДФ /хемодијафилтрација/ и цијена је снижена на 103 евра, са 130 евра колико је коштала квалитетнија ХДФ дијализа, односно 110 евра колико је коштала ХД дијализа.

"За снижену цијену услуге, Фонд ће моћи у наредном периоду редовно да плаћа обавезе, а ми ћемо све те заостале обавезе надокнадити у наредним годинама", рекао је Богданић.

Влада Републике Српске именовала је данас вршиоце дужности чланова Управног одбора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, до окончања поступка јавне конкуренције. Управни одбор има 15 чланова.

Извор: Срна