latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:13 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Сет закона о акцизама усвојен у Дому народа

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у оба читања сет закона о акцизама - приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о уплати на јединствени рачун, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Модификовани приједлог са пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара, а кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће се прикупљена средства искључиво користити за изградњу аутопутева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

У расправи је учествовао само делегат из реда хрватског народа Мартин Рагуж /ХДЗ 1990/ који је рекао да очекује да ће усвајањем ових закона бити остварене претпоставке да се обезбиједи мониторинг за трошење средстава која ће бити прибављена.

Дом народа је одлучио је да овај сет закона упути Представничком дому на усвајање по хитном поступку, што подразумијева да се о њима неће изјашњавати надлежне комисије, нити је могуће предлагање амандмана.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да је одуговлачење усвајања сета закона о акцизама класична политизација и да се на данашњој сједници Дома народа показало да без опозиције ниједан од закона не би био усвојен. Новић је рекао да је за усвајање сета закона о акцизама потрошено много времена и да се не може ни процијенити колико је до сада изгубљено средстава за БиХ.

Подсјетивши да годину дана није постојала жеља да сет закона о акцизама буде усвојен у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, Новић каже да је невјероватно то што до сада нико није чуо озбиљан разлог зашто да овај сет закона не буде усвојен.

Делегат ХДЗ-а 1990 у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Мартин Рагуж изјавио је да је годину дана потрошено нерационално, а закон о акцизама није усвојен.

- Ово је пети покушај. Изгубили смо годину дана, а знали смо да је то једна од кључних обавеза из реформске агенде и акционог плана за њено спровођење - рекао је Рагуж и додао да је БиХ изгубила прилику за покретање огромних грађевинских, али и привредних радова који могу да спријече одлазак људи.

Делегат ХСС-а у Дому народа Марио Караматић рекао је да су неке од његових колега промијениле мишљење, а да су неки "побјегли са сједнице како не би морали да се изјасне и да остану досљедни ранијим ставовима".

Караматић каже да ХСС од почетка не подржава увођење нових намета јер сматра да се тиме апсолутно ништа неће постићи. Он је нагласио да привредни раст долази од малих намета, које сви плаћају.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић /СДА/ рекао је да у процесу усвајања сета закона о акцизама проблем представља њихово разматрање у Представничком дому. Софтић је изјавио новинарима у Сарајеву, након сједнице Дома народа на којој је усвојен сет закона о акцизама, да су, због проблема у комисијској фази у Представничком дому, они у тај дом упућени по хитној процедури да би била избјегнута процедура која би, евентуално, поново зауставила усвајање ових закона.

Делегат Клуба Бошњака у Дому народа Фахрудин Радончић из СББ-а подсјетио је да је ова странка већ четири пута прихватила сет закона који се односи на акцизе, а су то данас учинили и пети пут.

- У међувремену је затражена гаранција од Савјета министара да буде обезбијеђена апсолутна транспарентност и да тај новац не заврши као претходних осам милијарди КМ на непознат начин, него да буде трошен за изградњу путева. Тај захтјев је испуњен и зато смо гласали и подржали сет закона - рекао је Радончић.

СДС самтра да је сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на којој је данас усвојен сет закона о акцизама, показала да коалиција СНСД-СДА-ХДЗ "преварама и кршењем Пословника покушава да поскупљењем горива од грађана годишње отме 300 милиона КМ" и најавио да ће се томе супроставити.

"Свјесни да поскупљење горива у редовној законодавној процедури не може добити подршку Представничког дома, трио - Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић договорио се да овај закон, супротно пословницима два дома, покуша прогурати по хитној процедури", наводи се у саопштењу из СДС-а.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је усвојени сет закона о акцизама у Дому народа резултат постигнутог консензуса. Уколико овај сет закона усвоји и Представнички дом парламента БиХ, каже Беванда, биће деблокирана средства за изградњу путева која су уговорена са кредиторима и која износе 528.450.000 евра.

Беванда наводи да ће бити деблокирани и грантови који су осигурани приступањем БиХ Транспортној заједници, па ће коридор моћи да се гради много бржим темпом.

Подсјетивши да је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио овај сет закона, Беванда је навео да су након тога, с циљем постизања парламентарне већине, настављене консултације ентитетских влада, као и посредовање Европске комисије, Мисије ММФ-а и Европске банке за обнову и развој.

- Оно што се сматрало нејасно у наративном дијелу је појашњено и постало је видљиво да ће намјенски приход од путарина бити утрошен за изградњу аутопутева и реконструкцију путева - рекао је Беванда.

Он је навео да ће бити отворен рачун код Централне банке на који ће се сливати ови приходи и биће дистрибуисани у складу са овим сетом закона.

Беванда наглашава да су овим отклоњене све недоумице у вези са овим питањем. Изразио је наду да ће сет закона добити подршку у Представничком дому, као и да ће бити усвојен и буџет за наредну годину.

Извор: СРНА