latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:44 | Аутор: РТРС

Ризница здравља: Јача имунитет, штити срце, чисти кожу...

Бразилски ораси пуни су минерала и витамина, протеина, масти, угљених хидрата и влакана, па се сматрају изузетно квалитетном намирницом, нарочито због неуобичајено високог садржаја селена. Представљамо шест разлога зашто би требало да укључите ову намирницу у исхрану.

Побољшава здравље срца

Бразилски орах има изненађујуће висок садржај здравих незасићених масти, које су повезане с одржавањем равнотеже 'доброг' и 'лошег' холестерола у организму и побољшањем здравља срца, углавном елиминисањем опасних омега-6 масних киселина из тела и кардиоваскуларног система.

Помаже у њези коже и код проблема с акнама

Висок садржај цинка у овој намирници штити од акни и 'ублажава' њихов изглед. Уље бразилског ораха такође је богато витаминима и антиоксидансима који његују кожу. Селен даје кожи здрав сјај и побољшава њену еластичност, чиме се спречава прерано старење.

Помаже код губитка килограма

Хранљиве материје попут влакана, протеина и сложених угљених хидрата чине бразилски орах прилично квалитетном намирницом. Ипак, око 30 грама плодова садржи скоро 200 калорија, па се савјетује да ограничите унос. Ипак, умјерена конзумација може да помогне при мршављењу.

Подстиче пробавни систем

Влакна олакшавају кретање хране у дигестивном систему и извлаче што је могуће више хранљивих материја. То такође помаже у спречавању настанка желудачног чира, затвора, надутости, грчева и озбиљних стања попут рака дебелог цријева.

Подстиче рад имунолошког система

Антиоксиданси и органске материје које садржи чине ову намирницу снажним кандидатом за један од најважнијих имунолошких потенцијала. Садржај витамина Ц савршено повезује селен и цинк, како би стимулисао производњу бијелих крвних зрнаца и антиоксидативних једињења у организму, како би тијело неутралисало слободне радикале. Све то помаже у спречавању многих хроничних болести, укључујући рак и срчане болести.

Не савјетује се конзумирање више од два ораха на дан!

Извор: Б92