latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:23 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Студенти медицине из Фоче даровали крв (ВИДЕО)

У Фочи је у току дводнеднева акција добровољног даривања крви студената четири студијска програма Медицинског факултета. Ово је и добра прилика да млади укажу на значај даривања крви.
Фоча- Студенти даровали крв - Фото: РТРС
Фоча- Студенти даровали крвФото: РТРС

Студенткињи пете године стоматологије Далиборка Симић први пут да дарује крв. Истиче да је ово диван осјећај и да ће наставити, а истовремено је позвала вршњаке да им се придруже.

- Свако ко је у прилици, ко је здрав... ово је десет минута времена, а некоме може спасити живот - каже Далиборка.

Њен колега Борис Средојевић каже да је одлучио да помогне када је у могућности, јер ова драгоцјена течност некоме може бити неопходна.

У Савезу студената су задовољни одзивом колега.

Предсједник Савеза студената Медицинског факултета Фоча Рајко Павловић истакао је да је ово прва оваква хуманитарна акција, те изразио увјерење да ће у будућности постати редовна.

Акција је значајна и због подизања свијести код младих о даривању драгоцјене течности.

- Нама ће доста значити зато што пунимо резерве крви, а они ће стећи навику. Такође ће сазнати колико им је то битно за даљи рад - рекла је Маја Кујунџић, трансфузиолог Службе у Фочи Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

У фочанској Служби за трансфузијску медицину кажу да имају довољне количине крви и добру сарадњу са даваоцима из свих крајева Српске.