latinica  ћирилица
07/12/2017 |  20:34 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Вјештачка интелигенција доказала надмоћ и над компјутером

Године 1997. догодила се сензација: један рачунар, "Дубоко плаво", по први пут је у мечу побиједио тада најбољег свјетског шахисту, Гарија Каспарова, резултатом 3,5:2,5.
Шах - Фото: илустрација
ШахФото: илустрација

Јуче, само 20 година касније од историјског меча између човјека и машине, поражен је један од најбољих шаховских рачунара данашњице.

Са табле га је збрисао не човјек, већ неизрециво моћнији противник од којег ће сутра можда и цијелом човјечанству клецати кољена. Ријеч је о вјештачкој интелигенцији, односно "Гугловом" програму "АлпфаЗиро". Овај програм је "одувао" шаховски програм "Стокфиш", иначе свјетског шампиона у шаху међу рачунарима за 2014. и 2016. годину, запањујућим резултатом 28:0, уз 72 ремија у укупно 100 партија.

Оно што је посебно застрашујуће јесте да је вјештачкој интелигенцији "АлфаЗиро" требало само 4 сата да упије и развије своје знање о шаху и још јој прије меча нису дате библиотеке најпознатијих шаховских отварања! "АлфаЗиро" је играјући серију од 100 партија против "Стокфиша" побиједио 25 пута са бијелим фигурама, а трипут као црни. Остале 72 су биле нерјешене, па "Стокфиш" није забиљежио ниједну побједу, а "АлфаЗиро" ниједан пораз!

- Сад знамо ко је наш нови господар! Ово ће без сумње унијети револуцију. Само замислите како би се ово могло примјенити ван шаха. Овај алгоритам би могао да води градове, континенте, универзуме - каже Дејвид Крејмели, извршни директор шаховског сајта Шахкебл.com.

Енглески велемајстор Сајмон Вилијамс каже да је ово догађај за уџбенике историје.

Извор: Србија данас