latinica  ћирилица
08/12/2017 |  07:43 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за злочине над Србима у Дервенти

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење Азри Башић која се терети за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.
Суђење Азри Башић - Фото: РТРС
Суђење Азри БашићФото: РТРС

Башићеву оптужница терети да је као припадник 103. бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/ сама или са другим припадницима Хрватске војске и ХВО-а учествовала у убиству, мучењу и нечовјечном поступању, наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета и здравља заробљених српских цивила у Дервенти.

На рочишту одржаном 24. новембра, тужилац БиХ Миланко Кајганић поднио је измијењену оптужницу која садржи 15 тачака и која је, како је рекао, прецизирана у складу са изјавама оштећених и изведеним доказима.

У измијењеној оптужници наводи се да је Башићева 26. априла 1992. године претукла Благоја Ђураша, наредила Остоји Шарчевићу и Радојици Гарићу да га подигну, пришла му и забола му нож у врат, рекавши присутним затвореницима: "Нека вам сада војвода лакше дише".

Башићева је оптужена да је наредила Станимиру Пијетловићу да четвороношке хода по стаклу на поду, док га је она јахала, тјерала затворене цивиле да са пода, чизама војника и са тијела убијеног Ђураша лижу крв, а Чеду Продића ногом јако ударила у гениталије.

Она је цивилу Радојици Гарићу урезала крст на леђима, након чега је рану посула сољу и тјерала га да једе со.

Према оптужници, Башићева је снажне физичке и психичке болове наносила и Луки Патковићу, којем је пријетила да ће га осунетити, при томе му псујући четничку мајку. Након што га је ударила у главу тврдим предметом, он је пао на под, те од оптужене добио ударац ногом у гениталије.

Измијењена оптужница терети Башићеву да је јахала Слободана Јовића, након чега га је ногом ударила у уста и избила му више зуба, док је Илији Ћуку на леђима и челу урезала три крста и слово "С".

Крст на челу оптужена је урезала и Чеди Марићу, те му ножем нанијела посјекотине испод врата, док је због јаких удараца у главу Момир Лазић претрпио снажне физичке и психичке болове.

Башићева је снажне физичке и психичке болове, са другим војницима, наносила и цивилима Миловану Аџићу, Бори Миоданићу и Здравку Видовићу, које су ударали ногама, рукама, кундацима пушака и палицама по свим дијеловима тијела.

Сретену Јовановићу је са другим војницима снажним ударцима избила зубе из горње вилице и поломила носну кост, након чега га је натјерала да пије бензин. Потом су му руке поливали бензином и палили их, те ножем задали убодну рану у дебело месо, од чега је изгубио свијест.

Башићева је ножем нанијела три убодне ране Неђи Благојевићу, снажно га одгурнула тако да је ударио главом од зид, а када је пао на под, један војник га је ударио ногом усљед чега је изгубио свијест, наводи се у оптужници.

Оптужена је Милету Кузмановићу наредила да гута со и једе југословенске динаре, након чега га је са осталим војницима ударала кундаком пушке, ногама, металним палицама, ногарима од столица, електричним кабловима и палицама.

Она је пријетила да ће му одсјећи полни орган, ударала га ножем по цијелом тијелу усљед чега је задобио више посјекотина, а клијештима или маказама за воће расјекла лијеву ушну шкољку.

Посљедња тачка измијењене оптужнице Башићеву терети да је 2. маја 1992. године у мјесту Поље, сама или заједно са другим непознатим припадницима Хрватске војске или ХВО-а, тукла српске затворенике Бору и Петра Марковића и пријетила им да ће их заклати.

Тужилаштво БиХ терети Азру Башић да је починила ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима.

Бранилац Азре Башић, Бинаса Абаспахић, о измијењеној оптужници изјасниће се на сутрашњем рочишту које је заказано за 9.00 часова.

Извор: СРНА