latinica  ћирилица
08/12/2017 |  09:17 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Стопиран процес идентификације жртава

Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП), мимо сагласности Савјета министара БиХ, позивајући се на дипломатски имунитет, измјестила је ДНК лабораторију из БиХ у Холандију и по свему судећи у наредних неколико мјесеци на идентификацији посмртних остатака неће се урадити ништа.
Идентификација несталих - Фото: илустрација
Идентификација несталихФото: илустрација

Испостава ИЦМП-а требало би да остане у Тузли, одакле би се биолошки узорци дипломатском поштом слали у Хаг, али је Институт за нестала лица БиХ обавијештен да ће прекид рада ДНК лабораторије трајати до марта.

У ИЦМП-у тврде да њихово пресељење неће угрозити пружање помоћи БиХ те да ће сви крвни и коштани узорци који су већ обрађени остати у БиХ и да ће сви нови узорци који буду поднесени на тестирање у глобалну лабораторију у Хагу након обраде бити враћени у БиХ.

Иначе, суоснивач Института за нестала лица БиХ је и Савјет министара БиХ, који је почетком новембра ИЦМП позвао да обустави све једностране активности у вези с измјештањем ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Тада је из Савјета министара БиХ саопштено да би преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих лица из БиХ у наредних пет мјесеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупјети овај процес због слања коштаних узорака у холандски град.

"ИЦМП је нелегално у БиХ од самог почетка. По споразуму, они могу напустити БиХ и, ево, сада смо свједоци да се то дешава, али поставља се питање шта ћемо с неидентификованим посмртним остацима. У БиХ је око 3.000 тијела која чекају идентификацију, а од тога 600 српских", рекао је Недељко Митровић, предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС.

Он каже да ће се унутар БиХ морати постићи договор о томе ко ће даље радити на идентификацији те да Институт за судску медицину РС уз нека новчана средства може тај посао одрадити, али да је проблем у Тужилаштву БиХ, које својим наредбама може рећи да идентификацију могу радити и ентитетски заводи.

"ИЦМП је свој посао завршио и све је било везано за Хаг. Они су за њихове потребе радили на истрагама и највише причи у вези са Сребреницом. Сада када је то завршено одлазе, што се могло и очекивати", каже Митровић, питајући се сада шта ће бити са скупоцјеном опремом која је кроз донације у име БиХ донирана ИЦМП-у.

Лејла Ченгић, портпарол Института за нестала лица БиХ, рекла је да је Институт обавијештен о пресељењу ДНК лабораторије, додајући да су досад идентификовали више од 15.000 посмртних остатака жртава из протеклог рата.

"Измјештање ДНК лабораторије ИЦМП-а неће закочити наш рад. Ми ћемо узети коштане узорке из посмртних остатака које пронађемо или које смо већ пронашли и слаћемо их у Тузлу, али само један период неће бити ДНК налаза", изјавила је Ченгићева.

Извор: Независне новине