latinica  ћирилица
08/12/2017 |  10:01 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Свјетска банка финансираће реструктурисање Жељезница Српске (ВИДЕО)

Борд директора Свјетске банке прихватио је да финансира пројекат реструктурисања Жељезница Републике Српске, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.
Свјетска банка    (Фото:newzimbadve.com) -
Свјетска банка (Фото:newzimbadve.com)

На јучерашњем засједању у Вашингтону одобрен је кредит од 51,3 милиона евра, а сљедећи кораци у вези са овим пројектом и кредитним задужењем односе се на процедуре задуживања на нивоу Републике Српске и БиХ.

"Реструктурисање Жељезница Републике Српске представља један од приоритета Владе како би се успоставио систем који је самоодржив, а који је уједно и ефикасан и ефективан", наводе из Министарства саобраћаја и веза Српске.

Из Министарства напомињу да су у вези с тим активности које су започете још у 2015. години, уз техничку помоћ Свјетске банке, интензивиране у претходном периоду.

"Основни циљ овог пројекта јесте унапређење оперативне ефикасности и постизање финансијске одрживости овог друштва", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да резултати имплементације предложених мјера и активности реструктурисања треба да буду видљиви јачањем оперативних и финансијских капацитета "Жељезница" у смислу стабилизације основног пословања, али и успостављањем квалитетног жељезничког система у Републици Српској, који не заостаје за најбољим праксама развијених земаља.

Виши специјалиста за транспорт Свјетске банке и вођа пројектног тима Антонио Нунез очекује да ће по завршетку процеса реструктурисања, Жељезнице Републике Српске постати финансијски одрживе и да ће пружати боље услуге, саопштено је из Свјетске банке.

"Ово је потребно да би се унаприједила конкурентност жељезница у односу на друмски транспорт, што ће резултирати великим економским и користима за животну средину, те омогућити фирмама економичнији превоз робе", рекао је Нунез.

Из Свјетске банке је потврђено да ће кључне реформе у сектору транспорта у БиХ бити помогнуте новим зајмом од 51,30 милиона евра, одобреним за подршку Пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске".

У саопштењу се наводи да ће овај пројекат пружити подршку за реструктурисање сектора жељезница, што је један од приоритета Владе Републике Српске, стварањем здравог оквира за јавно финансирање и пружањем подршке за комерцијалнији приступ управљању жељезницама.

Циљ пројекта је да се унаприједи оперативна ефикасност и финансијска одрживост "Жељезница Републике Српске" путем финансијског и организационог реструктурисања, као и реструктурисања радне снаге.

Свеукупни план реструктурисања Жељезница Српске биће спроведен од 2018. до 2021. године, при чему ће средства зајма Свјетске банке пружити подршку за реструктурисање у све три области, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да ЖРС тренутно превозе мање од 500 путника са плаћеном картом на дан, уз укупне трошкове од око 20 милиона КМ годишње.

Трошкови повратног путовања по једном путнику износе скоро 170 КМ. Већину тих трошкова сноси цијела заједница у Српској путем директних јавних субвенција, унакрсних субвенција од услуга жељезничког превоза терета, и као посљедица, недовољних улагања у инфраструктуру и одржавање, додаје се у саопштењу.

Свјетска банка истиче да ЖРС пружају добре услуге превоза терета и превозе већу количину по километру пруге него већина жељезница на западном Балкану, да су чак близу ЕУ просјека, а да је финансијско стање сектора превоза терета добро.

Да би се превазишла оштра конкуренција друмског теретног превоза, сматрају да Жељезнице треба да одрже цијену превоза терета на конкурентном нивоу и преиспитају унакрсно субвенционисање путничког превоза, "које, такође, поткопава конкурентност пословања".

Од реструктурисања се очекује да нивое продуктивности приближи регионалним и ЕУ просјецима.

Наглашава се да су Жељезнице Српске по продуктивности радне снаге предзадње у региону, док им ниво продуктивности износи тек четвртину ЕУ просјека, да је просјечна попуњеност воза мања од десетине попуњености у осталим земљама региону, а износи мање од два процента ЕУ просјека.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануел Салинас очекује и остваривање користи за свеукупно друштво у Републици Српској. Према његовим ријечима, мања потрошња новца на жељезнице омогућиће Влади Српске да се фокусира на приоритетна подручја као што су здравство и образовање, бољу жељезничку инфраструктуру и бољи путнички превоз.

Овај пројекат дио је друге фазе Програма модернизације сектора транспорта у БиХ, чији је циљ унапређење саобраћајне повезаности земље дуж приоритетних транспортних веза и подршка унапређењу операција транспорта и пракси управљања имовином.

Пројекат модернизације путева у Федерацији БиХ, одобрен у августу 2016, представља прву фазу ТСМП, чији је циљ унапређење друмске повезаности и безбједности на путевима.

Портфолио активних пројекта Свјетске банке у БиХ сада обухвата 11 програма, укупне вриједности 556,68 милиона долара. Области у којима се пружа подршка укључују транспорт, запошљавање, енергетску ефикасност, локалну инфраструктуру, животну средину, шумарство и управљање водама.