latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:24 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Митровић: Пресељење лабораторије некоректан потез

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да пресељење ДНК лабораторије из БиХ у Холандију представља некоректан потез Међународне комисија за нестала лица /ИЦМП/ у ситуацији када у БиХ још постоји велики број неидентификованих посмртних остатака несталих лица.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Пресељењем ДНК лабораторије ИЦМП-а у Хаг настаће велики застој у идентификацијама у наредних пола године, све док се не успостави нови систем рада у том процесу", рекао је Митровић Срни.

Он је навео да у овој ситуацији Савјет министара, као други суоснивач Института за нестала лица БиХ, има највећу одговорност да се убрза процес ексхумација и идентификација посмртних остатака несталих лица у БиХ.

"Једино рјешење јесте да Савјет министара БиХ донесе одлуку да ентитетски заводи за судску медицину и окружна тужилаштва добију мандат да врше идентификације и да за тај посао обезбиједе финансијска средства која је до сада прикупљао ИЦМП на рачун БиХ", додао је Митровић.

ИЦМП пренијела је из БиХ у Холандију многе од својих кључних функција, укључујући и ДНК лабораторију.

Извор: СРНА