latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:44 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Акдаг: Турска чека договор о траси пута Сарајево-Београд

Замјеник премијера Турске Реџеп Акдаг изјавио је данас у Сарајеву да је жеља Турске да се изгради ауто-пут који ће повезивати Сарајево и Београд и да је потребно што прије утврдити трасу тог пута.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС


Изразивши наду да ће одлука о траси пута бити што прије донесена Акдаг је рекао да би турска Егзим банка финансирала изградњу пута, а да су турска предузећа спремна да брзо обаве тај посао.

На конференцији за новинаре након одржане сједнице Заједничке комисије БиХ и Турске Акдаг је додао да Турска полаже велику пажњу питању повезивања двије земље ауто-путем, која би требала да буде реализована у сарадњи приватног и јавног сектора.

"Спој јавног и приватног сектора желимо да видимо и на другим пољима сарадње, посебно у области здравства", рекао је Акдаг, истичући да Турска жели да буде први партнер БиХ.

У обраћању медијима Акдаг и његов домаћин, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић исказали су увјерење да ће робна размјена двије земље у 2019. години достићи милијарду долара.

"Обим наше трговинске размјене у 2016. години износио је 600 милиона долара, у 2017. вјероватно ће порасти на 700 милиона долара, што указује да се у континуитету обим размјене увећава по стопи од најмање 10 одсто", навео је Шаровић и додао да је заједнички циљ да у 2018. години обим размјене између БиХ и Турске достигне 800 милиона, а у 2019. милијарду долара.

Према Шаровићевим ријечима, данас су дефинисани и краткорочни циљеви сарадње БиХ и Турске у 2018. години, а фокус је, осим трговине, било питање инвестиција.

"Оцјена је да на том плану можемо да учинимо много више", рекао је Шаровић и додао да је заједнички став да туризам, посебно здравствени, представља област у којој постоје значајни потенцијали обје земље.

Шаровић је додао да је данас оцијењено да инфраструктура, посебно друмски транспорт, представља ограничавајући фактор који негативно утиче на укупан економски развој и да је развоју инфраструктуре потребно посветити много већу сарадњу.

Он је најавио да ће представници БиХ почетком наредне године посјетити Турску како би се упознали о њиховим достигнућима у области јавно-приватног партнерства, нарочито у области здравства.

Данас одржана сједница у Сарајеву пета је по реду сједница Заједничке економске комисије између БиХ и Турске.

Извор: Срна