latinica  ћирилица
08/12/2017 |  13:44 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Крајишник: Влада Српске испоштовала фискална правила (ВИДЕО)

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је да је Влада Српске у Приједлогу буџета за 2018. годину испоштовала општа и посебна фискална правила предвиђена Законом о фискалној одговорности, односно правило о дефициту и правило о дугу.
Бањалука - Цвијановић са члановима Фискалног савјета Републике Српске - Фото: СРНА
Бањалука - Цвијановић са члановима Фискалног савјета Републике СрпскеФото: СРНА

Крајишник је нагласио да правило о дефициту налаже да дефицит не смије бити већи од 2,5 одсто бруто домаћег производа /БДП/, те да је консолидовани дефицит буџета Републике, општина, градова и фондова социјалне сигурности за 2016. годину, на нивоу 1,1 БДП-а.

"Правило о дугу налаже да јавни дуг не смије бити већи од 50 одсто БДП-а, а према извјештају о јавном дугу Републике Српске, који је усвојила Народна скупштина, тај ниво је 45,1 одсто БДП-а", рекао је Крајишник након данашње сједнице Фискалног савјета.

Према његовим ријечима, пројекције прихода које обезбјеђују фискални циљ који је квантификован у виду фискалног суфицита планираног у износу од 125 милиона КМ, могу се оцијенити као реалне или у неком дијелу као конзервативно реалне, јер су знатно испод или у корелацији са главним макроекономским индикаторима, односно кретањима економског развоја Републике Српске.

"Оно што обезбјеђује такав суфицит је контрола на расходној страни. Структура расходне стране буџета 2018. године се не разликује битно од буџета за претходну годину, а тај суфицит је Влада очито намијенила да из њега покрије велико доспијеће отплате кредита у 2018. години, које је знатно веће него у претходним годинама", навео је Крајишник.

Он је додао да је приоритет Владе био "да се умири задужење Републике Српске" или да се оно држи под контролом, као и да се јавни дуг смањује у будућности.

"Планирани суфицит је амбициозан и има своје ризике остварења, који углавном леже у неопходној оштрој контроли расхода који се дешавају у јавним финансијама, а изван су буџета у ужем смислу ријечи", додао је Крајишник.

Он је навео да се то односи на расходе преко властитих рачуна буџетских корисника, преко рачуна посебних намјена или рачуна посебних пројеката.

"Дешавало се у прошлости, па и 2016. години, да је дефицит у буџету управо настао на том дијелу јавних финансија које иду преко трезора", напоменуо је Крајишник.

Крајишник је навео и да је Приједлог буџета за 2018. годину урађен у складу са правилима и процедурама које се односе на достављање изјава о фискалној одговорности.

"То до сада нисмо имали и то је један озбиљан искорак у поправљању фискалне дисциплине. Сви буџетски корисници су доставили те изјаве, јер без таквих изјава расправа о Приједлогу буџета у Народној скупштини би, условно речено, била незаконита", нагласио је Крајишник.

Говорећи о Приједлогу програма економских реформи за период од 2018. до 2020. године, Крајишник је навео да су дефинисани приоритети кредибилно постављени, али је потребно направити акционе планове за праћење реализације тих циљева.

Чланови Фискалног савјета су, након данашње сједнице, о Приједлогу буџета за 2018. годину и Приједлогу програма економских реформи разговарали и са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић.

Састанку су присуствовали и потпредсједник Владе Антон Касиповић и министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Извор: РТРС/СРНА