latinica  ћирилица
08/12/2017 |  14:09 | Аутор: РТРС

Пољопривредници - подршка повећању акциза уколико надлежни одрже обећање

Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске је сагласан да акцизе на гориво буду повећане уколико надлежни у Српској одрже обећање да ће тиме бити повећан буџет за пољопривреду са 60 на 70 милиона КМ.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

"Уз то је начелно постигнута сагласност да се количине регресираног горива подигну и ускладе са нивоом у земљама са којима остварујемо трговину, односно увоз највећег дијела пољопривредних производа", саопштено је из Савеза.

У Савезу сматрају да је за очекивати и да се регрес увећа за износ предстојећег повећања акциза.

"Сагласни смо да је то једна од мјера директног побољшања конкурентности на домаћем тржишту", поручују из Савеза.

Из Савеза наводе да се упорно говори да ће додатне акцизе бити транспарентно кориштене искључиво за изградњу ауто-путева, а с обзиром да пољопривредници тракторима не излазе на ауто-путеве, не виде логику да плаћају таксе на гориво.

"Уз то, сви сељаци имају и аутомобиле или друга транспортна средства која троше гориво, те стога дају знатан допринос изградњи путне мреже", додаје се у саопштењу Савеза.

Они поручују да ће се, уколико надлежни не испуне обећано, ионако лоша ситуација у којој се налази аграр Српске бити катастрофална.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је јуче у оба читања сет закона о акцизама - приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о уплати на јединствени рачун, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Модификовани приједлог са пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара, а кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће се прикупљена средства искључиво користити за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Извор: Срна