latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:31 | Аутор: РТРС

Тривић: Буџет потрошачки, а не развојни

Предсједник Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић сматра да је приједлог буџета Републике Српске за 2018. годину искључиво потрошачки, а не развојни.
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

- Захтјеви пословне заједнице нису испуњени и предложени буџет је искључиво потрошачки - изјавила је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је рекла да Република Српска ове године издваја 103 милиона КМ само за сервис камата на раније узете кредите и ако се томе дода 755 милиона КМ који ће се издвојити за исплату главнице то је укупно 858 милиона КМ колико ће Српска из буџета издвојити за сервис дуга у идућој години.

- Ако се томе дода 715 милиона КМ које ће отићи на плате у јавном сектору, онда се може закључити да 90 одсто изворних буџетских прихода издавајамо само за дуг и само за плате. Питам се онда, шта је у том буџету развојно као што неки тврде - истакла је Тривићева.

Она је рекла да су у буџету за идућу годину подстицаји за пољопривреду остали на овогодишњем износу од 60 милиона КМ, тврдећи да се крши Закон о подстицајима у пољопривреди гдје стоји да шест одсто изворних прихода буџета треба да се издваја за пољопривреду, а то би значило да се за пољопривреду годишње издваја 110 милиона КМ.

Она је предложила да се та законска одредба укине или Влада повећа износ за пољопривреду.

Говорећи о приједлогу Закона о задужењу, дугу и гаранцијама, Тривићева је рекла да је став ПДП-а да предложена измјена није добра, јер се дерогира надлежност Народне скупштине Републике Српске над издавањем гаранције и преноси се на Владу Републике Српске.

- То ће практично смањити транспарентност издавања гаранција. Парламент Српске ће само доносити одлуку о висини гаранција годишње, док ће за сваку појединачно издату гаранцију одлуку доносити Влада - каже Тривићева.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде разматран приједлог буџета и приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година заказана је за уторак, 12. децембра.

Извор: СРНА