latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:42 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Изједначавање права запослених и незапослених мајки (ВИДЕО)

Од јануара наредне године право на матерински додатак од 405 КМ требало би да имају и незапослене мајке. Закон о дјечијој заштити биће по хитној процедури упућен на сједницу НСРС, а буде ли усвојен право на матерински додатак моћи ће да остваре и незапослене жене које се породе у децембру ове године.
Закон о дјечијој заштити - Фото: РТРС
Закон о дјечијој заштитиФото: РТРС

Већ у фебруару наредне године требало би да буде исплаћен први матерински додатак и за незапослене мајке.

Закон предвиђа да 405 КМ током 12 мјесеци добија свака незапослена мајка, док би се тај износ за рођење близанаца и сваког трећег и наредног дјетета исплаћивао током 18 мјесеци.

"Ми се надамо да ће ово право донијети повећан наталитет у Српској и да ће се више дјеце рађати. Сва досадашња права у Закону о дјечијој заштити су задржана и у благом су порасту", рекла је Бранка Сладојевић, помоћник министра здравља и социјалне заштите.

Право на матерински додатак моћи ће да остваре и незапослене мајке које су родиле у децембру.

Милена Видаковић, једна је од њих. Родила је друго дијете и добро зна с каквим се трошковима сусреће, па ће поднијети захтјев да оствари ту накнаду.

Центри за социјални рад припремају терен, а Фонд за дјечију заштиту исплату коју гарантују ресорно министарство и Влада Српске.

"Овим Законом о дјечијој заштити имамо додатна средства, па ћемо 30 милиона КМ више исплаћивати за права из дјечије заштите и фонд и ресорно министарство ће дати свој максимални допринос у овоме", истакао је Недељко Јовић, директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске.

"Центри су спремни да то раде, то значи повећање у одређеним правима и повећање броја корисника, али центри могу одговорити томе врло брзо", наглашава Ранко Мастиловић из Центра за социјални рад Гацко.

Из буџета Фонда до сада је по основу накнаде плате запосленим породиљама за око 3.500 дјеце годишње исплаћивано око 29 милиона марака.

Незапосленим породиљама за око 5.500 дјеце исплаћивен је матерински додатак око 2 милиона марака, што је, по оцјени надлежних, било равноправно.

Циљ предложеног новог закона о дјечијој заштити Републике Српске јесте да се приближно изједначе права незапослених и запослених мајки, али и да се стимулише рађање.