latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:35 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Бијељина- Активизмом против зависности (ВИДЕО)

У Републици Српској лијечених зависника од дроге има највише у доби од 30 година, али међу њима су и млади од 15 година, што је узраст у којем се најчешће први пут и сусрећу са дрогама. Ово је податак Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога у Српској.
Злоупотреба дрога - Фото: РТРС
Злоупотреба дрогаФото: РТРС

У Основној школи "Кнез Иво од Семберије" у Бијељини организована је централна манифестација поводом обиљежавања Мјесеца борбе против болести зависности.

Према посљедњим истраживањима 2011. године, пет одсто младих је тада већ од 15 година пробало неке од дрога, најчешће марихуану. Алкохол је користило 70 процената младих, а 35 одсто је пушило дуван и дуванске производе. Српска има регистар особа које се лијече од болести зависности.

- У 2016. години на лијечењу је било 486 зависника у доби од 15 и више година, а најчешће су то хероински и зависници од марихуане - каже Милан Латиновић, предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске. 

У овој комисији кажу да су ветерани рата посебна група која је подложна злоупотреби алкохола. На злоупотребу психоактивних супстанци посебно су осјетљива дјеца. Трећи важан ризик за здравље јесу цигарете.

Латиновић је истакао да је веома важно да се спроводи шира акција међу становништвом о штетности дрога, алкохола и цигарета, те промовише здрав начин живота и очување здравља.

Пљенидба дроге током ове године већа је за 10 одсто у односу на претходну.

Замјеник директора Полиције Републике Српске Радомир Домузин рекао је да је проведено низ превентивних акција, а поред тога МУП Српске је у протеклом периоду провео знатан број репресивних акција које су резултирале хапшењем већег броја лица и разбијањем већих нарко група, а проведена је и једна таква међународна акција.

Представници МУП-а и Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога и у Дому здравља у Бијељини одржали су предавање о штетним ефектима психоактивних супстанци.