latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:54 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Андрићград: Мехмед-паша обезбиједио опстанак Пећке патријаршије (ФОТО/ВИДЕО)

У Андрићграду је синоћ одржан скуп посвећен теми "Живот Мехмед-паше Соколовића". На скупу је истакнуто да Мехмед-паша Соколовић није био само градитељ, војсковођа и моћник, већ и човјек који је обезбиједио опстанак Пећке патријаршије.
Андрићград- Скуп о животу Мехмед-паше Соколовића - Фото: СРНА
Андрићград- Скуп о животу Мехмед-паше СоколовићаФото: СРНА

Мехмед-паша Соколовић је био дио нашег племства, човјек који је у времену када смо губили своју државност постао један од њихових, а никада није престао да буде један од наших, истакао је директор Андрићевог института Емир Кустурица.

- Мехмед-паша није био само градитељ или војсковођа, већ човјек који је обезбиједио опстанак Пећке патријаршије - истакао је Кустурица.

Андрићград- Скуп о животу Мехмед-паше Соколовића (Фото: СРНА)

Он сматра да историју треба посматрати као збир синтетичких својстава, гдје све није ни црно, нити бијело, те да управо у прошлости треба тражити охрабрење које је, можда, најбоље пронаћи у лику и дјелу Мехмед-паше Соколовића.

- Кад се погледа европско вријеме, које нам је истицало све вријеме средњег вијека, ми говоримо о Европи, што би рекли Хрвати, која је крижала своје улице под правим углом, правила тргове на којима се одвијао друштвени живот. Код нас је то остало у средњем вијеку и стварало је ресентиме, незадовољство, лош однос према прошлости. Мислим да управо у тој прошлости треба да тражимо охрабрење које је, можда, најбоље пронаћи у лику и дјелу Мехмед-паше Соколовића - истакао је Кустурица.

Значај обнове Пећке патријаршије 1557. године, као темеља српског националног индентитета, допринио је значајном мјесту Мехмед-паше Соколовића у српској историји, човјека који је се школовао у Милешеви и који је као православац током данка у крви одведен у отоманско царство.

Андрићград- Скуп о животу Мехмед-паше Соколовића (Фото: СРНА)

О поријеклу, животу и каријери у отоманском царству гдје је стигао до мјеста великог везира, окупљенима је говорио и историчар из турске Енес Демир.

- Мехмед-паша Соколовић је друга по важности личност у Османском царству, значајна како у турској, тако и српској историји - рекао је Демир.

Андрићград - споменик Мехмед-паши Соколовићу (Фото: СРНА)

Скуп о животу Мехмед-паше Соколовића, како је речено, само је дио настојања Андрићевог института да помјера сазнајне границе на недовољно или уопште неистражене значајне историјске теме.