latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:09 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

За Нову годину Бањалука регионална топ дестинација (ВИДЕО)

Тек нешто више од 20 дана дијели нас од Нове године. Ако нисте испланирали гдје провести новогодишње празнике, вријеме вам откуцава, јер су скоро сви аранжани већ попуњени.
Бањалука- богата понуда за Нову годину - Фото: РТРС
Бањалука- богата понуда за Нову годинуФото: РТРС

Бањалука ове године јуриша на титулу "регионалне туристичке дестинације", поводом чега је припремљен богат и разноврстан програм који већ традиционално привлачи велики број туриста.

Али, неки су се опредијелили за "јужније" дестинације. Кипар или Малта су идеални за овакав дочек, сматра Роберт Дацешин, аутор првог туристичког водича Бањалуке. Провести Нову годину у Бањалуци, каже Дацешин, добар је избор. Он ће, ипак, за свега двјестотињак евра у нешто источније крајеве.

- Ја ћу ову Нову годину славити мало даље. Идем у Грузију, Јерменију и Азербејџан. Сасвим необична дестинација, по мени одлична – супер мјесто јер иде мали број људи, јако јефтино, необично и микс истока и запада - сматра Дацешин.

Они који ће Робертовим водичем ипак кроз Бањалуку, за новогодишње празнике имаће шта и видјети. Сергеј Ћетковић, Ивана "Негатив", Цеца Ражнатовић, бенд Лексингтон, Никола Роквић, Лукијан Ивановић, Аца Лукас, Тони Цетински и Џенан Лончаревић – нека су од имена која ће у Бањалуци пјевати у новогодишњим данима. Међутим, и даље је највећи проблем недостатак смјештајног капацитета.

- Већина капацитета у Бањалуци је већ попуњена. Остао је мали број, тако да ће и они према очекивањима бити попуњени послије 15. децембра - каже Младен Шукало, из Туристичке организације Бањалуке.

Они који желе ван граница Српске, често бирају европске градове попут Беча, Прага, Берлина или Милана. Туристичке агенције задовољно трљају руке. Планули су и аранжмани у скоро свим ски-центрима региона.

- Поприлично су попуњени, али мислим да још понегдје има слободних мјеста. Копаоник је више попуњен, а остале дестинације у ударним терминима распуста и празника су увијек тражене - каже Вања Савић, из туристичје агенције Унис турс.

Република Српска, нарочито у зимским мјесецима, пожељна је туристичка дестинација, што потврђују и подаци Завода за статистику. Децембар, јануар и фебруар – три су ударна мјесеца у којима је само прошле сезоне остварено скоро 165.000 ноћења. Уз новогодишњи концерт Жељка Јоксимовића на Јахорини и добар старт скијашке сезоне, ова планина враћа се на европску мапу ски-центара.

- Зимска туристичка сезона је и званично отворена. Очекујемо велико интересовање туриста, а према прогнози временске прилике нам заиста иду на руку, тако да очекујемо успјешнију сезону него прошле године - истакла је Дијана Ђуричић, из Туристичке организације Републике Српске.