latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:22 ⇒ 09/12/2017 | 12:36 | Аутор: РТРС

Без договора о најнижој плати у Републици Српској (ВИДЕО)

Економско-социјални савјет Српске ни данас није постигао договор о износу најниже плате за наредну годину. Ипак, начињен је искорак. Разговарано је о износима који су се помјерили у односу на претходне сједнице, каже предсједница Савјета Ранка Мишић. Синдикат остаје при ставу да најнижа плата буде 50 одсто просјечне-418 марака. Послодавци не пристају на више од 405.
Економско-социјални савјет - Фото: РТРС
Економско-социјални савјетФото: РТРС

Најнижу плату од 395 КМ у Српској прима између 16 и 18 хиљада радника. Повећање у висини једне вреће брашна неће угрозити реални сектор, поручује Ранка Мишић.

"Ово је посљедња шанса да се на дневни ред стави повећање плата радника у Српској. Већ идуће године бојим се да пословна заједница неће имати радну снагу која ће моћи носити производни процес", рекла је Ранка Мишић, предсједница Економско-социјалног савјета Српске.

Платама се неће зауставити одлазак радника, поручују послодавци. Треба, кажу, уредити политички амбијент, јер из њега проистиче и привредни. Најнижа плата је економска категорија, коју одређује тржиште и то не би требало да буде предмет расправе, тврди први човјек Уније послодаваца.

"Економско правило је да је најнижа плата 35 до 45 одсто од просјечне плате. Ми сад имамо више од 45 одсто, ако овако наставимо, будемо ли били искључиви, тешко ћемо доћи до договора. Ми смо спремни, знамо да треба да буде повећање, повећаћемо је, али имају неке мјере преко којих не можемо", наглашава Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

А то је 405 КМ и изнад је раста прошлогодишње просјечне плате, тврди Шкребић. Из Владе порука да ће бити повећања у односу на прошлу годину.

"Максимално опредјељење Владе у свим досадашњим активностима је да да слободу својим партнерима да на бази аргумената покушамо доћи до заједничког рјешења", истиче Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Разговори би требало да буду завршени између 18. и 22. децембра. Ако се то не деси, одлуку о најнижој плати донијеће Влада Српске.