latinica  ћирилица
08/12/2017 |  20:09 | Аутор: РТРС

Скоро половина људи вјерује да ванземаљци постоје

Скоро половина људи вјерује да ванземаљци постоје и жели с њима да ступи у контакт, показало је истраживање спроведено у 24 земље које нуди објашњење за популарност франшизе "Ратова звијезда" 40 година након приказивања првог филма.
Ванземаљци - Фото: илустрација
ВанземаљциФото: илустрација

Научници су пред почетак приказивања "Посљедњег Џедаја" објавили резултате истраживања, према којем 47 одсто од 26.000 испитаника вјерује да "постоје интелигентне ванземаљске цивилизације у свемиру".

Још већи број, 61 одсто, одговорио је потврдно на питање да ли вјерује "у постојање неког облика живота на другим планетама".

Отприлике четвртина испитаника изјавила је да не вјерује да интелигентна бића живе ван Земље, саопштили су научници.

Међу онима који вјерују да у свемиру нисмо сами, 60 одсто изјавило је да би требало да успоставимо контакт са ванземаљским цивилизацијама.

Иако није ријеч о првом истраживању које се бави ставовима у вези са постојањем ванземаљских бића (већ су спроведена истраживања у Њемачкој, Британији и САД, која су имала сличне резултате), научници кажу да је у питању најобимније истраживање тог типа, које има глобалне размјере.

Највише људи који вјерују у интелигентни ванземаљски живот је у Русији (68 одсто), слиједе Мексико и Кина, а на дну листе су Холанђани, међу којима само 28 одсто вјерује у "мале зелене".

Истраживање је трајало од децембра 2015. до фебруара 2016, а спроведено је на 15 језика, у земљама чије становништво укупно чини 62 одсто свјетске популације, и које имају удио од 80 одсто када је у питању глобална економија.

Извор: Б92