latinica  ћирилица
09/12/2017 |  17:14 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Новембарске кише поправиле лоше стање у домаћим хидроакумулацијама (ВИДЕО)

Новембарске кише знатно су поправиле изузетно лоше стање у домаћим хидроакумулацијама. Извјесно је да и ребалансом умањени планови производње, због дуготрајне лоше хидрологије, каква се биљежи једном у стотину година, неће бити испуњени. Захваљујући стабилизованој производњи, вишкови струје, из домаћег, продају се другим системима.
ХЕ Вишеград - Фото: РТРС
ХЕ ВишеградФото: РТРС

Дуготрајне посљедице лоше хидрологије, неће моћи до краја да се исправе. Новембарске кише поправиле су коте у акумулацијама, па је ниво воде у Билећком језеру, највећој и најзначајнијој акумулацији, повећан за око педесет метара. Преведено у енерегију, залихе су око четристо гигаватчасова струје.

И поред повољнијих услова, ХЕ Требиње1 не ради јер се стварају залихе за зимски период и подиже акумулација ради веће енергетске ефикасности. Ипак, најзначајније, је да се све остале електране у погону и у складу са потребама система.

Хидроелектране су половином ове године ребалансирале планове производње наниже. У Вишеграду очекују испуњење тог плана од око 90 одсто.

"Што се тиче укупне производње, она износи 607 милиона киловатчасова, а до краја године очекујемо да се произведе око 700 милиона киловачасова електричне енергије", истакао је Вукота Јојић, шеф производње ХЕ на Дрини, Вишеград.
 
Максим Скоко, извршни директор Електропривреде РС за техничка питања нагласио је да у односу на ребаланс, имају озбиљно кашњење и смањену производњу.

"У овом тренутку имамо око 92 одсто кумулативне производње, а с обзиром на најављене падавине очекујемо поправљање ситуације и остварити планирану производњу по ребалансу", рекао је Скоко.

Вишак струје у систему ЕРС, на дневном новоу, износи око 3.000 мегаватчасова, и иде у извоз. У првом кварталу наредне године, извозиће се много више око 110 гигаватчасова.

Скоко је потврдио да је добра погонска спремност свих електрана. ЕРС ће, као што је чинила у сушном, и у евентуалним екстремним зимским условима обезбиједити уредно снабдијевање струјом домаћих потрошача.