latinica  ћирилица
09/12/2017 |  17:20 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

"Сава" из Бијељине обиљежила је 70 година постојања (ВИДЕО)

Прехрамбена индустрија "Сава" из Бијељине обиљежила је 70 година постојања. Милорад Крстић, који је деценијама у Њемачкој развијао бизнис приватизовао је бијељинску фабрику прије седам година. "Сава" данас извози своје производе на четири континента, а у наредној години прошириће капацитете.
70 година "Сава" Бијељина - Фото: РТРС
70 година "Сава" БијељинаФото: РТРС

Приватизована фабрика ''Сава'' наставила је седам деценија дугу традицију прераде воћа и поврћа у житници у Српској, и то је најважнија чињеница која се десила у колективу који је прије седам година био на кољенима.

Милорад Крстић, власник ''Саве'' истиче да ће ова фирма у седмој години први пут имати оперативни плус, што значи, како је истакао, да "пацијент силази са инфузије".

У овој години Сава се укључила у иницијативу ЦЦИ за организовани откуп производа од 50 пољопривредних произвођача, што ће бити додатних 600 до 700 тона паприке. Сава у свом програму има 120 производа од воћа и поврћа, у овој години увела је пет нових, а у наредној години биће дупло више новитета.

Петар Ђокић, министар индустрије и енергетике РС истакао је да ће ресорно министарство у наредном периоду пружати сваки облик подршке оваквим предузећима и оваквим менаџерима.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић поносан је на успјешну приватизацију, посебно јер је настављена производња.

"Већина људи који су приватизовали фирме су се бавили градњом станова, а ову фирму је купио човјек који је наставио да ради оно што је Сава радила и прије'', рекао је Мићић.

''Сава'' своје производе највише извози у Њемачку, пласира их и у неке арапске земље, извоз је почео и у Русију, а њени производи добро су примљени и у Канади.