latinica  ћирилица
10/12/2017 |  09:41 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

"Теслаграм" - љуспица крила лептира против фалсификата

Тим српских научника у Институту за физику у Земуну осмислио је "теслаграм", најбољи вид заштите на свијету, који предвиђа да се љуспице крила лептира, које је немогуће копирати, уграђују у картице, новчанице, документа и умјетничка дјела, пишу "Вечерње новости".
Научници креирали холограм који се може додирнути - Фото: nezavisne novine
Научници креирали холограм који се може додирнутиФото: nezavisne novine

Ова заштита је далеко сложенија од холограма и немогуће ју је копирати.

Ове љуспице нису видљиве голим оком, величине су ститињак микрона, а када се љуспе издвоје са крила, онда се "паметном" штампом утисну у предмет, а због малих димензија фалсификатори не могу да знају на којем се дијелу новчанице или умјетничке слике налазе.

Од једног крила лептира може да се заштити 100.000 новчаница и да свака буде јединствена, док је холограм на групама новчаница исти, па када неко ископира један, заправо је ископирао све.

Крила лептира су саткана од 200.000 љуспица, а међу свим лептирима у свијету, не постоје двије исте, због чега нема бољег начина за заштиту од фалсификата новчаница, картица, умјетничких дјела, него да се у сваки од тих предмета угради по један минијатурни дио лептировог крила.

Руководилац Иновационог центра Института Саша Лазовић је рекао да предстоји још корака испред, те додао да је "теслаграм" заштићен глобално, кроз три патента и жиг.

Он је рекао да су најближе томе да лептировим љуспама заштите пластифициране картице као што су личне карте, кредитне картице, картице за улазак у заштићене просторе, а на исти начин ће моћи да се штите и новчанице, али и умјетничка дјела.

Извор: СРНА