latinica  ћирилица
10/12/2017 |  11:50 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Приједор: Преквалификација- тражи се мјесто више за медицинску струку (ВИДЕО)

У оквиру преквалификације одраслих у приједорском Средњошколском центру тражи се мјесто више за занимање медицинска сестра – техничар.
Приједор, преквалификација - Фото: РТРС
Приједор, преквалификацијаФото: РТРС

Према тврдњи полазника свих професија и генерација, ово занимање је најпопуларније, јер је изузетно тражено и добро плаћено у иностранству.

Полазника има из свих крајева региона, а међу њима је и много незапослених академски образованих грађана.

Умјесто да чекају посао на Бироу, бројни економисти, професори, али и грађани бројних других професија, у приједорском Средњошколском центру до радног мјеста покушавају доћи путем преквалификације за одрасле.

Сви се школују за занимање медицинске сестре, односно техничара.

Већина жели да се запосли у иностранству, јер је тамо ово добро плаћен посао. Међу полазницима је и Злата Иветић, професорка ликовне културе. Умјесто кистом, све спретније барата инјекцијама.

- Радим увијек на некој замјени, тако да ово је био мој избор да дођем до неког сталног запослења, каже Злата.

Неки желе да иду у иностранство, неки би да остану овдје.

Ја лично желим да идем даље, иако доста колега из моје групе наравно жели да остане овдје.

За преквалификацију се одлучила и млада економска техничарка, Ивана Гаврановић. Међутим, у струци, није било посла, па се одлучила за „бијели мантил“.

- Имали смо професора ликовне умјетности, потом два два професора музичког образовања, имала сам људе из хемијске струке, економске техничаре, значи људе са завршеним правним факултетом, а од колега сам чула да су имали и љекаре, прича Милијана Рубин, медицинска сестра-ментор.

Кроз ову врсту преквалификације до данас је прошло 13 генерација, а диплому стекло више од двије стотине полазника. Наставу похађају полазници свих генерација.

Гдје год да се запосли, овај кадар доказао се знањем.

- Сви који су до сада завршили и успјели да се запосле, показали су се заиста као веома стручни. Људи мисле да се сви преквалификују да би ишли у иностранство, међутим, није то баш тако, истиче Драгана Малић, професор у ЈУ Средњошколски центар Приједор.

Настава се организује у поподневним часовима, траје 16 мјесеци, а школарина износи од двије до три хиљаде марака.

Према евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске, код нас на посао чекају 202 љекара и 1.953 медицинске сестре и техничара.