latinica  ћирилица
10/12/2017 |  17:35 ⇒ 11/12/2017 | 09:54 | Аутор: РТРС

Окупљање мајки или политички скуп; матерински додатак постао полигон за политичке обрачуне? (ВИДЕО)

Око стотину мајки незадовољних одредбом о накнадама за незапослене породиље у новом Закону о дјечијој заштити и оних који их подржавају, окупило се данас испред Народне скупштине. Захтијевају да накнада буде исплаћивана и мајкама чија су дјеца рођена у овој години и која ће бити млађа од 12, односно 18 мјесеци у вријеме ступања на снагу новог закона.
Протести незадовољних мајки - Фото: РТРС
Протести незадовољних мајкиФото: РТРС

Незапослена мајка Ања Костић на окупљање је дошла са четверомојесечном бебом. То јој је друго дијете, а једини извор прихода за њену породицу је мужевљева плата.

"Ми само тражимо наше право, да се надокнада исплаћује за бебе које имају мање од 12 мјесеци, односно 18 мјесеци за треће дијете или ако је ријеч о близанцима", каже Костићева.

Окупљене мајке траже да се ово право омогући и њима, и то за период од 1. јануара до истека 12 или 18 мјесеци старости дјетета, а не ретроактивно од датума рођења. Да би то постигли, покушаће да дјелују амандмански, а предлагач би требало да буде Удружење 4+.

Предсједник овог удружења јован Радовановић истиче да они могу дати приједлог на скупштинским одборима и то ће, како каже и урадити. 

"Ми учествујемо у раду 10-ак одбора у скупштини, биће више наших чланова у тим одборима гдје ћемо давати своје приједлоге", каже Радовановић.

Из Владе поручују да је новим законом ова накнада уведена први пут у историји Републике Српске и да би нови закон требало да подрже сви. Нереалним захтјевима се, како наводе, скупљају јефтини политички поени.

"Јако нереално изгледа да неки закон ступи на снагу 2018. године, а да обухвата или третира оне кориснике, односно жене, које су се породиле 2016. године. Неко ће онда рећи зашто није и за 2015, а неко зашто није од постанка РС", рекла је премијерка Цвијановић.

Иако су учесници скупа инсистирали да њихово окупљање није политички мотивисано, организатор је био ПДП-ов одборник Драшко Станивуковић, а јавно га је, посредством друштвених мрежа, подржао и Игор Црнадак. Поједини портали објавили су да је међу окупљенима било 100-њак активиста ПДП-а и само 15 мајки. Огласили су се и активи жена Уједињене Српске и СНСД.

"За наведену законску мјеру обезбијеђена су средства, те се за мајке које нису обухваћене овим Законом траже нова рјешења, а не да мајке које остварују право на додатак буду ускраћене ради политиканства оних као што је ПДП, који се до сада нису сјетили да треба подржавати мајке", стоји у саопштењу Уједињене Српске.

Из Актива жена СНДС-а поручују да и и поред тога што су све странке подржале овај закон, ПДП се, како се наводи, једини нашао да критикује и чиме жели да стопира закон и овај револуционаран искорак, умјесто да сви подрже оно што је позитивно.

Управо због могућих политичких конотација, у организацији данашњег окупљања није учествовао ни предсједник Удружења 4+ Јован Радовановић.

Ново окупљење заказали су за уторак, за када је заказана сједница Народне скупштине.