latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Брнабић: Хаг није био објективан и није допринио помирењу

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да Хашки трибунал није допринио помирењу, као и да није био уравнотежен, нити објективан.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

"Хаг није допринео помирењу. Мислим да није био уравнотежен, ни објективан. Не бих рекла непоштен", рекла је Брнабићева за "Блиц".

Према њеним ријечима, да је хашки Трибунал био објективан и осудио главне кривце на свим странама то би и те како користило помирењу, али се то није десило.

Она је напоменула да не доводи у питање изречене пресуде, али да критикује чињеницу да неке пресуде нису донесене.

"Више од две трећине осуђених су Срби. То не одражава стварну слику онога што се догађало у годинама рата", сматра премијер Србије.

Она је подсјетила да ће хашка документација бити предата правосудним органима сваке појединачне земље и додала да се нада да ће правда у неким случајевима ипак бити могућа.

"У сваком случају морамо да се окренемо будућности. То је веома емоционална тема. Трудим се да што мање говорим о томе, зато што се тиме увек отварају нове теме", рекла је Брнабићева.

Говорећи о Косову у контексту интеграција у ЕУ, Брнабићева је навела да је Влада Србије донијела неколико храбрих, али непопуларних политичких одлука у вези са Косметом.

"Потписали смо и готово потпуно применили Бриселски споразум са Косовом. Насупрот томе, Приштина још није ни почела са тим. На томе сада инсистирамо. Желимо да видимо да и Приштина поштује споразум", рекла је Брнабићева.

Када је ријеч о односима у региону, Брнабићева је рекла да Београд напорно ради на односима са сусједима, али да су односи са Хрватском и даље сложени, а, такође, и са БиХ.

Извор: СРНА