latinica  ћирилица
11/12/2017 |  09:32 ⇒ 09:32 | Аутор: РТРС

Зукић и Шванцерова примали плату и док су били у притвору!

У Представничком дому Парламента ФБиХ годинама је присутан проблем неоправданих изостанака посланика са сједница, због чега је одлучено да се за неоправдано одсуство са сједнице одбија 10 одсто од паушала. Међутим, Амир Зукић и Весна Шванцер су редовно примли плату, иако су били у притвору и нису присуствовали сједницама.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента ФБиХФото: klix.ba

У случају притвора, како је прописано, обустављају се паушал, топли оброк и накнада за одвојени живот, али се плата исплаћује без умањивања.

Посланик Амир Зукић (СДА) ухапшен је 17. фебруара због незаконитог запошљавања и у притвору КПЗ-а Зеница провео је пет мјесеци, након чега се, вратио у клупу федералног парламента. Потпредсједница Представничког дома Весна Шванцер (СББ) ухапшена је 23. децембра прошле године, а суд у Зеници ју је осудио на условну казну од шест мјесеци затвора због преваре.

"Посланици који су били у притвору у току ове године Амир Зукић и Весна Шванцер, за вријеме притвора су били у радном односу и примали плату која им није умањивана, али су им обустављени паушал и топли оброк, а Весни Шванцер и накнада за одвојени живот за мјесец притвора", рекли су у Представничком дому ФБиХ.

Из Парламента ФБиХ тврде да су ове године 52 посланика остала без 10 одсто паушала због једног или више изостанака са сједница. Иначе, посалници Представничког дома примају паушал који износи 630 КМ.

"Неоправдано одсуство посланика са пленарних сједница и даље указује на вишегодишњи проблем присутан у Представниочком дому Парламента ФБиХ. У посматраном периоду дошло је чак до неусвајања Извјештаја о раду Владе ФБиХ за 2016. годину, због недовољног присуства представника парламентарне већине на сједници и током гласања", наводе из Центра цивилних иницијатива.

Извор: Кликс