latinica  ћирилица
11/12/2017 |  09:54 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Влада Српске и кинеске компаније сутра потписују два уговора о изградњи "Гацко 2"

У Влади Републике Српске сутра ће бити потписана два уговора о изградњи Термоелектране "Гацко 2", сазнају београдске "Новости".
Термоелектрана Гацко - Фото: СРНА
Термоелектрана ГацкоФото: СРНА

Ово је инвестиција вриједна преко милијарду марака, а партнери из Кине се обавезују да ће градњу електране снаге 350 мегавата започети већ наредне године. Ради се о највећој послијератној инвестицији у Српској, а преговори око закључивања овог посла трају већ двије године.

У оквиру реализације овог пројекта биће потписана два уговора о стратешкој сарадњи са кинеским гигантима "Кина Африка инвестмент девелопмент корпорејшн" и "Кина машинери енерџи корпорејшн" које граде 70 одсто енергетских објеката у свијету. У Влади Српске биће потписани уговор о реализацији пројекта изградње ТЕ "Гацко 2" и уговор о оснивању заједничког предузећа које ће управљати изградњом "Гацко 2".

Потпис на уговоре ,у име Српске, треба да ставе премијер Жељка Цвијановић, министар енергетике Петар Ђокић и директор "Електропривреде" Жељко Ковачевић. Очекује се да ће потписивању овог историјског уговора за Српску присуствовати и предсједник Милорад Додик који је у јуну прошле године у Београду иницирао потписивање меморандума о сарадњи Владе Српске и кинеских компанија на пројекту изградње ТЕ "Гацко 2".

У ТЕ "Гацко" потврђују да се завршетак радова на изградњи ТЕ "Гацко 2" очекује најдуже за 50 мјесеци. Када буде саграђена, ТЕ "Гацко 2" производиће око 50 одсто струје у Српској, обезбједити отварање на стотине нових радних мјеста, као и отварање цементаре и гипсаре у склопу нове ТЕ. На градилишту треба да се нађе око 1.000 радника. Од тога око 400 из Српске.

Када буде саграђена, 51 одсто власничке структуре имаће кинеске компаније а 49 одсто припашће Српској", наводе у ТЕ "Гацко". На Гатачком пољу, резерве угља се процјењују на 200 милиона тона. Око 105 милиона тона је рентабилан ресурс и гарантује новој ТЕ "гориво" за више од 40 година експлоатације, колико је и вијек нове електране.

Данашња термоелектрана у Гацку направљена је осамдесетих година са инсталисаном снагом од 350 мегавата. Она производи 30 одсто енергије у Српској, али је на свом технолошком измаку. Нова ТЕ "Гацко 2" треба да је замјени и да новим технологијама Гачанима обезбједи и чистији ваздух. Степен искоришћености енергије у старој ТЕ је 30 одсто, док нова технологија доноси степен искоришћености од 42 одсто, што је у складу са највишим свјетским енергетско-еколошким стандардима.

Иначе послије изградње ТЕ "Станари" ово је други "озбиљан" енергетски капацитет који добија Република Српска. Са ТЕ "Гацко 2" осигурава се енергетска и политичка независност и економски опстанак Српске која пројектом излази на кинески "Пут свиле", као и Србија гдје су инвеститори са Далеког истока преузели жељезару у Смедереву и почињу изградњу пруге према Будимпешти.

Извор: Вечерње новости