latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:30 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Превентивна акција Полиције Српске - "Снажна породица - сигурна будућност" (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања Међународног мјесеца борбе против болести зависности, Полиција Српске проводи превентивне акције под слоганом, "Снажна породица - сигурна будућност".
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Поред борбе против зависности од опојних дрога , акценат је и на борби против зависности од алкохола , дувана и дуванских производа.

 Припадници полицијске управе Бањалука у првих 11 мјесеци ове године привели су 286 лица која се доводе у везу са злоупотребом дрога. У три велике акције ухапшено их је 66, од којих су 42 лица спроведена у Окружно тужилаштво.

"У првих 11 мјесеци одузето је 26 кг марихуане, око 700 грама хероина, 540 кокаина, 40 хашиша, 830 спида, 23 таблете екстазија и 233 стабљике марихуане", навео је шеф Одјеска за дроге ПУ Бањалука Љубиша Анђић.

У основним и средњим школама источно херцеговачких општина, током овог мјесеца, организована су превентивна предавања о опасностима опојне дроге. Истраживања су показала да је употреба алкохола у највећем порасту.

"Истраживања из 2011. год.су показала да дјеца узраста до 15 година , у том узрасту 5% проба неку од опојних дрога, најчешће је ријеч о марихуани. Чак 70 % проба алкохол, а 35% дуван", рекла је портпаролка Полицијске управе Требиње Јована Цвијетић.

"Ми у Центру за ментално здравље највише смо базирани на опијатску зависност хероина и синтетичких опијата, не можемо рећи да је тај број у порасту. Ми смо пре три године почели да радимо ту син.терапију, али смо више пута о томе причали у медијима", изјавио је неуропсихијатар др Зоран Радовић

Највише лијечених зависника од дроге у Српској је у доби од 30 година, али међу њима су и дјеца од 15 година, што је узраст у којем се најчешће први пут и срећу са дрогама.