latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:35 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Све фарме у систему откупа млијека под редовном контролом (ВИДЕО)

Све фарме у систему откупа млијека у Српској су под редовном контролом Стручних служби Министарства пољопривреде. Контролише се квалитет млијека које се испоручује мљекарама.
Откуп млијека, контроле - Фото: РТРС
Откуп млијека, контролеФото: РТРС

Ради унапређења производње висококвалитетног млијека, које ће задовољити домаће и европске стандарде, Министарство пољопривреде Републике Српске уз подршку Међународне финансијске корпорације ИФЦ, организовало је у Бијељини обуку за произвођаче и стручно особље у ланцу откупа млијека.

Редовним контролама квалитета млијека које свакодневно раде откупљивачи и два пута мјесечно стручне службе ресорног министарства, у Републику Српску је постигнут одличан квалитет сировог млијека. Произвођачи знају да су хигијена у стаји и квалитетна исхрана музних грла, основа за квалитет.

"Млијеко је артикал  за који се мора водити рачуна и ми који то радимо морамо бити свјесни да морамо радити на најбољи, на најадекватнији начин", рекао је произвођач млијека из Дворова Жељко Трифковић.

"Максимално се трудим да хигијену доведем што је могуће боље. У зимском периоду то је лакше, мање је бактериј , а у љетном теже, али се боримо да то максимално урадимо на фарми", изјавио је Морослав Васић из Амајлија.

Око 4.500 произвођача млијека у Српској у овој години произвело је око 112 милиона литара млијека , што је за око 8, 5 милиона више него у прошлој години. Добра сарадња фармера и стручних служби даје резултате.

"Већина наших фармера је добро опремљена, имају добре системе за мужу, опремљени су лактофризима гдје се врши хлађење млијека и транспорт у идеалним условима", истакао је Миле Новаковић из Ресора за пружање стручних услуга у Министарству Пољопривреде.

Влада и ресорно министарство Српске изашли су у сусрет произвођачима млијека са исплатом подстицаја у овој години, што домаћим фармерима омогућава да се, за сада, успјешно носе са конкуренцијом у региону.