latinica  ћирилица
11/12/2017 |  17:16 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Предсједништво ДНС-а одлучиваће о искључивању Крунића (ВИДЕО)

Након што су, због неслагања са начелником, четири одборника ДНС-а напустила скупштинску већину у Љубињу, Општински одбор те странке покренуо је иницијативу за искључење из ДНС-а Дарка Крунића, начелника Општине и његовог замјеника.
Љубиње - Фото: РТРС
ЉубињеФото: РТРС

Од почетка новембра, званично, локална скупштина нема верификовану већину. Ипак, прије петнаестак дана, уз гласове опозиције, усвојене су одлуке о буџету.

Одборници ДНС-а оптужују начелника и партијског колегу за непоштовање страначке дисциплине, сукоба са својим одборницима и несарадње са коалиционим партнерима. Када су, уз помоћ опозиционих одборника, на последњој сједници, изгласани ребаланс и нацрт буџета, ДНС-ови су пресавили табак и Предсједништву ДНС-а послали захтјев за искључење из странке.

"Мислим да би све остало било погрешно и да би даљом сарадњом са начелником, била настављена агонија ДНС-а у Љубињу", рекао је одборник ДНС-а и потпредсједник Скупштине општине Љубиње Ристо Мићић.

Најављено искључивање из странке, Крунић је дочекао помирљиво.

"Ја ћу се повиновати одлуци странке, али не желим да напустим ДНС, јер је то моја опција", категоричан је Крунић.

Хоће ли Крунић задржати партијску књижицу, одлучиваће Предсједништво ДНС-а на првој наредној сједници. 

"Ми као Предсједништво, расправљаћемо о његовом искључењу из странке, наравно, ко се искључи из странке, логично је да више нема нашу подршку", нагласио је предсједник ДНС- Марко Павић.

Искра раздора избила је у августу, када није усвојен ребаланс буџета, а кључни начелников гријех, тврде из љубињског ДНС-а, јесте одустајање од капиталног пројекта, асфалтирања улица у насељу Виногради.

"Кредитно задужење је изгласано. Од њега се одустало, за сада, они тако кажу. Пројектна документација урађена, један дио ми да урадимо, један дио Влада", изјавио је одборник ДНС-а и потпредсједник Скупштине општине Љубиње Ристо Мићић.

"Пошто је рад скупштине био блокиран три мјесеца, нисмо могли да уђемо у процес узимања кредита, то ћемо урадити наредне године", каже Крунић.

Ребаланс за 2017, и нацрт буџета за 2018, усвојени су на последњој сједници, уз помоћ опозиционих гласова, предвођених СДС-ом. Званичне скупштинске већине нема. 

"Ми те потписе нисмо добили, за мене скупштинска већина не постоји", додаје Мићић.

"Никаквих условљавања није било, људи су дошли и рекли да желе да Општина функционише", каже Крунић.

Крунић је потврдио да не размишља о оставци. С обзиром на то да су све комбинаторике отворене, није извјесно могу ли се и на који начин, коцкице љубињског политичког мозаика посложити.