latinica  ћирилица
11/12/2017 |  19:16 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Самоодрживо и профитабилно предузеће- такве би требало да буду "Жељезнице Српске" (ВИДЕО)

Самоодрживо и профитабилно предузеће – такве би требало да буду „Жељезнице Републике Српске“, када буде завршен процес реструктурисања. Помаже и Свјетска банка са кредитом од 51,3 милиона марака. Највећи дио одлази на измирење дугова радницима. Детаљну расподјелу средстава директор предузећа, ресорни министар и кредитор представили су јавности.
Састанак о ЖРС - Фото: РТРС
Састанак о ЖРСФото: РТРС

42,7 милиона евра за измирење дуговања према радницима, 3,5 милиона за отпремнине и пет милиона за организационо реструктурирање – овако изгледа подјела кредита Свјетске банке за Жељезнице Српске. Доприноси, порези, превоз, топли оброк и судске пресуде узеће највећи дио средстава из овог кредита. Један од резултата процеса биће 1.000 радника мање, а само до краја године, 211.

"Највећи дио је оних који ће се пензионисати, то је између 60 и 70 одсто од ових 1000 радника. По Закону, то је у висини од три просјечне плате за оне који ће бити пензионисани по измјенама и допунама Закона о Жељезницама", рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

"До краја 2018. године циљ је да буде 2.500 радника. У наредне три године, смањиваће се број радника на укупно, по пројекцијама 2098 радника до 2021. године", додао је в.д. генералног директора Жељезница Републике Српске Драган Савановић.

Из Свјетске банке поздравили су кораке Владе Српске у процесу реструктурирања Жељезница. Шеф канцеларије за БиХ поручио је да, према статистици, Жељезнице дневно превезу 500 путника, а да само одржавање на годишњем нивоу захтијева 20 милиона марака. Нерентабилност Жељезница биће ријешена завршетком овог процеса.

"Реструктурирање ће довести до тога да се и сам теретни саобраћај учини још ефикаснијим и са што мање трошкова", изјавио је шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас.

Транспортни саобраћај и сада је профитабилан, али не и путнички, који неће бити укинут ни након процеса реструктурисања. Након дугогодишњих проблема у раду Жељезница, оваквим расплетом задовољни су и у Синдикату.

"Рачунамо док тај кредит буде оперативан да ће се све измирити како су најавили и како је министар рекао. Сви се искрено надамо да ће све бити завршено до априла или маја 2018. године да ће бити исплата свих дуговања према радницима", поручио је Борис Шукало из Самосталног синдикат саобраћаја и транспортне дјелатности.

Такав рок поставио је и ресорни министар, надајући се да неће доћи ни до каквих опструкција на бх нивоу, када је ријеч о давању сагласности на кредит Свјетске банке. Иако у укупним дуговима од 300 милиона марака, са тренутно 2.978 запослених, кредит Свјетске банке од 51,3 милиона требао би ово предузеће да врати на прави колосјек.